Thursday, March 15, 2007

www.ekklisia.gr

Στο συγκεκριμένο Post, θα μοιραστώ μαζί σας μια σουρεαλιστική εμπειρία που είχα σήμερα το πρωί. Ο ταρίφας που με έφερνε στο γραφείο άκουγε τον Ρ/Σ της Εκκλησίας. Ξαφνικά, αισθάνθηκα μια νοσταλγία για τον Derti, αλλά αυτό είναι…αλλουνού παπά ευαγγέλιο.
Στο διαφημιστικό διάλειμμα άκουσα σποτ για CDs με την νεοελληνική απόδοση των λειτουργιών (έτσι δεν λέγονται;) της Μ. Εβδομάδας, ειδικά για παιδιά, με τίτλο «Πάμε εκκλησία;» (όπως «Πάμε Πλατεία»?) και το ρόφημα βοτάνων της Ιεράς Μονής Κύκκου, το οποίο γιατρεύει τα νεφρά, την καρδιά, την ψώρα και ‘γω δεν ξέρω τι άλλο (Provolone σπεύσε!). Branded ρόφημα Μονής Κύκκου? Μα τι εξαιρετικό case study εκκλησιαστικού marketing!
Το διάλειμμα ακολούθησε εκπομπή, στην οποία η δασκάλα-συγγραφέας του βιβλίου «Η ιστορία μιας λαμπάδας» (;;;) παρότρυνε τους γονείς να ωθούν τα παιδιά τους στην πνευματικότητα μέσω του δικού τους παραδείγματος. Ας πούμε, πρότεινε να νηστεύουν και να πηγαίνουν στη λειτουργία του…απόδειπνου (τι είναι πάλι αυτό;). Επίσης, έστειλε στο πυρ το εξώτερον τις λαμπάδες με κουκλάκια και «μινοφορούσες Barbie».
Νομίζω ότι δεν θα μάθω ποτέ να οδηγώ. Αν είναι να γελάω τόσο…
P.S.: Να διευκρινίσω ότι δεν θέλω να προσβάλω το θρησκευτικό συναίσθημα κανενός. Μπορεί εγώ να μη διαθέτω ούτε στο ελάχιστο, αλλά αντιμετωπίζω τα ορθόδοξα έθιμα κάπως σαν επίσκεψη σε βουδιστικό ναό, όπου πρέπει να σεβαστώ τους κανόνες αλλόθρησκων. Απλά μου φάνηκε πολύ αστείο το σκηνικό…

4 comments:

Alexander the quite good said...

Όλοι αυτοί οι νεοτερισμοί από την πλευρά της εκκλησίας είναι απόλυτα λογικοί από marketing view. Προσπαθούν να ανανεώσουν το image της εκκλησίας για την νέα γενιά, αφού αν έμμεναν στα παλιά θα την έχαναν σίγουρα (όχι οτι τώρα έχουν καλύτερες πιθανότητες αλλά λέμε τώρα).

Το οτι σε εμάς αυτό προκαλέι γέλιο είναι επίσης αναπόφευκτο επακόλουθο. There's a fine line between ridiculous and whatever it is they're trying to do.

agg said...

Τς, τς, τς! Λοιπόν η ενορία μου είναι πολλά χρόνια μπροστά! Εδώ και χρόνια λοιπόν οι κυρίες της ενορίας ετοιμάζουν στο σπίτι γλυκά του κουταλιού, τα οποία πωλούνται έξω από την εκκλησία μετά τη λειτουργία και αφού τα έχει διαφημίσει ο παπάς από άμβωνος παρακαλώ! Δηλαδή εκεί που σου διαβάζει το ευαγγέλιο ο ιερωμένος κάνει και ένα break για...διαφημίσεις! Και σου λέει: «μην ξεχάσετε μετά τη λειτουργία να αγοράσετε ένα βαζάκι περγαμόντο, που φτιάχνουν με τα χεράκια τους οι κυρίες της ενορίας». Κατά τα άλλα ο Ιησούς πέταξε με τις κλωτσιές τους εμπόρους από το ναό της Ιερουσαλήμ! Έτσι;;;

CitizenMac said...

Η θρησκεία και η πίστη πάντα ήταν δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, αφού το ένα χρειάζεται πολλούς για να πραγματοποιηθεί, ενώ το δεύτερο μόνο έναν.
Και φυσικά η θρησκεία, σαν ανθρώπινο δημιούργημα και σαν όργανο ελέγχου των πολλών, θέλει να βγάλει κέρδος.
Η ειρωνία είναι ότι η "άρχουσα τάξη" της εκκλησίας αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς οι γραμματείς και οι φαρισαίοι που μπινελίκωνε ο Ιησούς τότε...

Btw, they're going about this all wrong. Πρέπει να φτιάξουν εκείνα τα κουκλάκια Buddy Jesus από το Dogma αν είναι να τραβήξουν νέο κόσμο :P
Αν πάλι έχουν προβλήματα με τον Kevin Smith και τα δικαιώματα, μπορούν να στραφούν προς αυτές τις λύσεις:

http://www.accoutrements.com/products/10746.html

http://www.jesuschristsuperstore.net/lfigurespages/lfjesus.html

Anonymous said...

den iksera pou na ta psalo kai ta pselno edw..
tha prospathiso na kratitho kai na min vriso..
Exoun dikaiwma na xtipane tis kampanes kai na pselnoun oti wra theloun? tha me upoxreosoun emena kai opoion allon D E N thelei na akouei tin gamw kampana kai to tragopapa pou pselnei? tha me kanoun na akouw tin psalmodia diladi me to etsi thelo? ta megafona sti diapason kai o allos tin exei dei rock star kai pselnei?
kamia 300ria fores eimai sto tsak na pao kai na kanw tin ekklisia kalokairini...pws kratieme kai egw den kserw
ena paradigma pou mou irthe:ksimeroma megalis paraskeuhs,sxolaw apo tin douleia mou stis 7 to prwi kai pao na koimitho....AM DE,apo tis 7 mexri tis 3 to meshmeri xtipage h kampana ASTAMATITA.opote giortazoun aftoi tha pentho egw diladi? enoxlisa kanenan? giati me/mas enoxloun?
to spiti mou einai dipla stin 'agia' paraskeui stin xalkida kai me lene thanasi athanasiou...etsi gia na min pei kanenas oti ta les me anonimia ktl..