Friday, March 9, 2007

Οι Δανίκες και οι Ηρόδοτοι

Παρά το γεγονός ότι ο φίλτατος Μακ έγραψε ήδη για την ταινία, αισθάνομαι υποχρεωμένος να γράψω και εγώ κάποια πράγματα και να επεκταθώ και σε κάποια άλλα.

Η ταινία ήταν απλά ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ. Έκανε αυτό που περίμενα, αυτό που υποσχόταν και στο κάτω κάτω αυτό που ήθελε ο Miller με το graphic novel του. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω όλους αυτούς που πήγαν και παραπονέθηκαν μετά το τέλος της ταινίας γι’ αυτό που είδαν. Ειδικά οι κριτικοί που το έκαναν αυτό. Μου θύμισε όλους αυτούς που πήγαν να δουν τον Άρχοντα και τους χάλασε ότι δεν τελείωσε η ταινία στο πρώτο μέρος και είχε συνέχεια. Ή για να το κάνω πιο ακραίο, είναι σαν να αγοράζεις να φας παγωτό φράουλα και μετά να παραπονιέσαι ότι είχε πολύ φρουτένια γεύση. Αυτοί οι άνθρωποι δηλαδή δεν έχουν καμία μα καμία απολύτως σχέση με το αντικείμενο; Διάβασαν καθόλου το comic του Miller; Ήξεραν περί τίνος πρόκειται; Τι να πω;

Θα συμφωνήσω εν μέρει με τον Μακ ότι η ταινία έχανε ελαφρώς τον ρυθμό της με το όλο sub-plot του παλατιού και θα έδινα κάποιο δίκαιο σε όλους αυτούς που φωνάζουν για την ταινία αν ανέφεραν αυτό ως αρνητικό. Πραγματικά όμως είχα τόσο χαθεί στα ανεπανάληπτα visuals, που δεν με πείραξε καθόλου ούτε και η άθλια ηθοποιία του Dominic West ως γλοιώδης, προδότης, πολιτικάντης. Οι υπόλοιπες ερμηνείες ήταν από καλές ως και πολύ καλές. Η Headey ήταν βασίλισσα. Σκληρή, απόμακρη, αποφασιστική αλλά με μια διακριτική ευαισθησία που την έκανε πολύ ανθρώπινη (και εννοείται ότι ήταν και πάρα πολύ όμορφη, κάτι που τονιζόταν ακόμα περισσότερο από την ιδιοφυή ενδυματολογία που είχαν τότε οι αρχαίοι.) Ο Butler έχει γίνει ήδη από τις αγαπημένες μου μορφές ηρώων του cinema. Και παρά τις διφορούμενες απόψεις πάνω στο θέμα, εμένα ο Santoro μου άρεσε πάρα πολύ. Ήταν τόσο θεατρικός και over the top που βρήκα την ερμηνεία του απολαυστικότατη.

Οι σκηνές μάχης ήταν … like nothing we’ve ever seen before. Μοναδικές και πανέμορφες (κάτι που ναι μεν είναι ανησυχητικό καθώς οι σφαγές δεν θα έπρεπε να είναι τόσο όμορφες, αλλά δεν πειράζει που και που να ικανοποιούμε τα αιμοβόρα ένστικτα μας…).

Η τέλεια απεικόνιση comics στην μεγάλη οθόνη. Από τις ταινίες που σίγουρα κάποιος θα δει πολλές φορές, για να χορτάσουν τα μάτια του ομορφιά.

Και τώρα θέλω να επεκταθώ σε μερικά πράγματα που διάβασα ως κριτικές για την ταινία. Ο «φίλος» μου Δανίκας ήταν ο πρώτος που διάβασα και για άλλη μια φορά κατάφερε να κάνει τον συνειρμό με την παρούσα πολιτική κατάσταση στον κόσμο (η πρώτη φορά ήταν στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών). Γελούσα όταν το διάβασα και αναρωτιόμουν για την ψυχική του υγεία.

Σήμερα όμως διάβασα και μερικές κριτικές ξένων και υπάρχουν και άλλοι που κάνουν τον ίδιο συνειρμό. Ότι δηλαδή οι Σπαρτιάτες είναι οι Αμερικάνοι που μάχονται για την Δημοκρατία και οι Πέρσες είναι οι… ε… Πέρσες που θέλουν το κακό του κόσμου. Πραγματικά άρχισα να ανησυχώ τότε. Στη συνέχεια όμως διάβασα και κάποιες άλλες κριτικές που έκαναν τον ίδιο συνειρμό αλλά αντίστροφα. Ότι οι Σπαρτιάτες έμοιαζαν περισσότερο με αντάρτες που μάχονταν θυσιάζοντας τη ζωή τους για την πατρίδα τους, ενάντια στην παντοκρατορία και την εξάπλωση των Αμερικανών σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα αυτό έγινε και ερώτηση στον Snyder σε Q&A με δυο ρεπόρτερ να τον ρωτάνε για συμβολισμούς με την σύγχρονη κατάσταση και ο καθένας πήρε μια από τις δυο αυτές αντίθετες απόψεις. Ο Snyder απάντησε ότι σκοπός του δεν ήταν να δείξει κάτι τέτοιο, αλλά όπως έγινε φανερό και από τις ερωτήσεις, ο καθένας το εκλαμβάνει όπως θέλει.

Πάντως δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς ήθελαν όλοι αυτοί. Να δείξει τους Πέρσες πιο εκλεπτυσμένους και sophisticated; Να δείξει τους Σπαρτιάτες πιο μαλθακούς; Να μην τονίσει ότι εκείνοι οι άνδρες (και όλοι οι Έλληνες στους Περσικούς πολέμους) πίστευαν (και ίσως δικαίως) ότι μάχονταν για την χώρα τους, την ελευθερία και την δημοκρατία; Ή απλά πιστεύουν ότι επειδή υπάρχει αυτή η κατάσταση στον κόσμο ο Snyder δεν έπρεπε να κάνει καθόλου την ταινία;

Πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι ιστορική ταινία και βασίζεται σε comic, οπότε και οι υπερβολές στα visuals ήταν επιβεβλημένες, και κανονική ιστορική ταινία να γύριζε για τους 300, δεν πιστεύω ότι θα έμεναν ικανοποιημένοι όλοι αυτοί. Γιατί οι γενικές ιδέες της ιστορίας των Θερμοπύλων ήταν όλες εκεί. Τώρα αν τους πρόσβαλε τόσο πολύ αυτό, ας αφήσουν τον Snyder ήσυχο και ας τα βάλουν με τους Ηροδότους και τους Θουκιδίδες του κόσμου.

8 comments:

ginger said...

Νομίζω οτι όλοι αυτοί οι "κρυφοί" συμβολισμοί και οι πολιτικές προεκτάσεις στις ταινίες με έχουν κουράσει. Αν όλοι οι θεατές ήταν τόσο πολιτικοποιημένοι όσο θέλουν να πιστευόυν οι "ύποψιασμένοι σκηνοθέτες" ή οι "διορατικοί" κριτικοί κινηματογράφου, τότε ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος. Ή όπως έλεγε και ο Rosselini "Εγώ κάνω ταινίες, τα μηνύματα στέλνει ο ταχυδρόμος"!

Provolone said...

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Village, χτες κόπηκαν σε όλη την επικράτεια 70.000 εισιτήρια! Εντυπωσιακό νούμερο, το οποίο ενδεχομένως αποτελεί ρεκόρ πρώτης ημέρας...
Άιντε Λακεδαιμόνιοι!!

agg said...

E ναι! Μου άρεσε κι εμένα η ταινία! Πολύ μάλιστα! Και σύμφωνω με τη Ginger που λέει ότι παρά την απέχθειά της για τη βία, γούσταρε πολύ τον τεμαχισμό των Βαρβάρων! Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:
α) είναι κόμικ και το αντιμετωπίζουμε ως κόμικ
β) γουστάρουμε επειδή οι τύποι είναι (έστω και λίγο) πρόγονοί μας. Παρά τις επιμειξίες λες: «του π****η! Δεν μπορεί! όλο και κάποιο γονιδιάκι θα έχει παραμείνει!»
Απάνω τους αδέρφια!

agg said...

Ο δε Provolone (ναι, ναι! Καλά καταλάβατε! Το ξαναείδε!)γύρισε στα μισά της ταινίας και μου είπε «έχω αγωνία»...

ginger said...

Αυτό μου θυμίζει μια φιλόλογο που είχα στη δέσμη, η οποία μας έλεγε οτι την πρώτη χρονιά που προβλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση το "Ο Ιησους ο Ναζωραίος" (αυτό του Τζεφιρέλι) δεν πήγε στην Ανάσταση γιατί είχε αγωνία να δει τι θα γίνει στο τέλος. "Τι μπορεί να γίνει στο τέλος κα Φάρου μου", γυρνάω και της λέω, "η ζωή του Χριστού είναι, πόση πρωτοτυπία χωράει;"
Μάλιστα, και μετά λέμε για την κατάντια της ανώτατης Παιδείας!

ginger said...

Μπα, νομίζω οτι θα γούσταρα το ξεκοίλιασμα όπως και να 'χει (όπως στο Sin City) γιατί με εκνευρίζει η αγένεια και η αλαζονεία (η αλαζονεία των άλλων κι ουχί η δική μου βέβαια,χεχε!)των εκάστοτε "κακών" στα κομικς. Πάντως thanks agg, μου έδωσες καλό επιχείρημα για τον ψυχολόγο, όταν θα με εξετάζει για σχιζοφρένεια.
Χεχε, τη γλύτωσα!

agg said...

Καλά μιλάμε για χαμό! Έ ρε θα τρίζουν τα τιμημένα οστά των 300! (με την καλή έννοια)...Σύσσωμα τα μεγάλα δίκτυα μοστράρουν πρώτη μούρη τον αλαλλάζοντα Λεωνίδα και τις τρομακτικές του επιδόσεις στο box office!Πού να το φανταζόταν ο μακαρίτης ο Λακεδαιμόνιος! Αυτό που παρατηρούμε βέβαια είναι ότι οι 300, εκτός από τους Πέρσες, κατατρόπωσαν και αυτό που ονομάζεται 'κριτική κινηματογράφου'. Θάψιμο οι κριτικοί; 'Α' grade οι θεατές. Και να το δολάριο να τρέχει άφθονο! Άντε Αμερικανάκια! Κοπιάστε για siteseeing στα 'Hοτ Gates' να γελάσει λίγο και το χειλάκι της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά! Μήπως και της κόψει τελικά (και του Βουλγαράκη) και αρχίσουν να γυρίζονται ταινίες στην Ελλάδα! Γυρίσματα θα κάνουν οι άνθρωποι, δεν θα ζητήσουν γη και ύδωρ!

Provolone said...

Διάολε, με πώρωσες! Εύγε agg.