Monday, March 26, 2007

Η άγνοια του ευτυχισμένου «μονοθεματιστή»

Για καλή μου τύχη έχω πολύύύύύ καιρό να δω ειδήσεις στην τηλεόραση (όσο ειρωνικό και αν ακούγεται αυτό!). Ξέρω όμως ότι αυτές τις ημέρες ο τηλεθεατής-μονοθεματιστής έχει να επιλέξει ανάμεσα στα ασφαλιστικά ταμεία (..δεν ξέραμε ότι μας κλέβουν, τώρα το ανακαλύψαμε), τη συντριβή της Εθνικής και το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού. Αυτά και μόνο αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα (αν είσαι τηλεθεατής).

Προσπαθώ να φανταστώ πώς είναι ένας άνθρωπος που ενημερώνεται μόνο από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης. (Αν υποθέσουμε ότι δεν ακούει ραδιόφωνο και...φυσικά δεν διαβάζει το περιτύλιγμα του dvd που λέγεται εφημερίδα). Μιλάμε για διαρκή μεσάνυχτα. Πηχτό σκοτάδι και νύξ ασέληνος! Ορατότης τριών μέτρων μόλις και μετά βίας! Κοινωνική μυωπία...

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα, όπου βλέπουν ειδήσεις για τον Κιμ Γιονγκ Ιλ (και τα κατορθώματά του). Σε λίγο καιρό, (που θα έχει επιστρέψει και ο...Νίκος στο γυαλί) ο Έλληνας θα συναγωνίζεται τον Βορειοκορεάτη στη...μαλάκυνση εγκεφάλου. Θα είναι δηλαδή ένα πλήρες ζώον, ευτυχισμένο μέσα στην πληρη άγνοιά του. Άρα...εντάξει! Καλά είναι τα μονοθεματικά δελτία. Δημιουργούν ευτυχισμένους (μηρυκάζοντες) ανθρώπους! ΜΟΟΥΥΥΟΟΥΥΟΥ!

Ξημέρωσε για τα καλά. Πάω σπίτι μου.

5 comments:

ginger said...

Η πλάκα είναι ότι ακόμα και αυτά τα δύο-τρία θέματα, τα πιάνουν λάθος! Για παράδειγμα, αν άκουγε τα δελτία ειδήσεων κάποιος τελείως άσχετος με την οικονομική επιστήμη, θα πίστευε ότι τα ομόλογα είναι κάτι παρόμοιο με μετοχές εταιρειών παράλληλης αγοράς σε αναδυόμενες αγορές. Να σκίσω το πτυχίο μου δηλαδή!
Το ίδιο και με το θέμα της ιστορίας. Παρακολουθώντας χτες βράδυ την αγιογραφία, pardon, το ντοκιμαντέρ ήθελα να πω του Μαλούχου για τον Κ. Καραμανλή σκεφτόμουν ότι γίνεται τόση φασαρία για το αν υπήρχε ή δεν υπήρχε κρυφό σχολείο και τα σχετικά, όμως κανείς δεν διαμαρτύρεται για την παντελή απουσία της νεώτερης ιστορίας από τα σχολεία. Από τα μαθητικά μου χρόνια θυμάμαι ότι το πιο κοντινό στο τότε θέμα που καλύψαμε ήταν η Κατοχή και η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Και μετά απορούμε γιατί τα παιδιά εκφράζουν ψευδό-πολιτικές απόψεις με ξύλινη γλώσσα, λειτουργώντας ως φερέφωνα των γονιών τους και των όποιων «φροντίζουν για το συμφέρον τους»

agg said...

Έλα βρε...Κάνατε και Κατοχή; Εμείς μέχρι Μικρασιατικό και πολύ μας πήγε. Δεν καταφέρναμε να τελειώσουμε ποτέ το βιβλίο της Ιστορίας. Άσε που τα πιο πρόσφατα γεγονότα κάνουν «τζιζ». Φαντάσου τώρα βιβλίο ιστορίας για τη χούντα και τον εμφύλιο....θα γινόταν νέος Εμφύλιος!

ginger said...

Ακριβώς αυτό. Είχαμε στην τάξη παιδιά νοσταλγών του Παπαδόπουλου & συμμετεχόντων στην εξέγερση του Πολυτεχνείου! Αν σκεφτείς οτι στο Πειραματικό του Πειραιά, τα παιδάκια ήταν λίγο...ζόρικα, καταλαβαίνεις!

agg said...

Το καλό είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν ζωντανές μαρτυρίες...Ενώ το κρυφό σχολειό δεν θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς ήταν!

agg said...

...θα ήθελα επίσης να συμπληρώσω ότι το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο στη Βέφα επειδή...διαφημίζει (σε τόνους του γκρι) το μαγαζί της! Τον διυλήσαμε πάλι τον κώνωπα...και όσο για την κάμηλο...μια χαψιά! Καλή χώνεψη!