Tuesday, March 13, 2007

Such a cliché

Με αφορμή συζήτηση που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στο γραφείο (ο Provolone διορθώνει το αφιέρωμα του, «οργισμένος» από την φασαρία, συνεπώς μπορεί να κάνει τα σχόλια του αργότερα στο blog), υποβάλω στα αγαπητά μέλη του TTF την εξής ερώτηση: Ποιο θεωρείται ότι είναι το πιο ηλίθιο και επαναλαμβανόμενο κλισέ των ελληνικών σήριαλ;
Προσωπικά ψηφίζω τις σκηνές όπου κάποια εκ των πρωταγωνιστριών είναι έγκυος. Σύμφωνα με τους έλληνες σεναριογράφους, καμία κοπέλα δεν σημειώνει τις ημερομηνίες του κύκλου της. Κάποιος προβληματισμός προκύπτει τη στιγμή που θα νιώσει ζαλάδα, αδιαθεσία ή πρωινή ναυτία. Στο 99% των σκηνών, κάποια φίλη της που παρίσταται στο συμβάν θα τη ρωτήσει αν «έφαγε κάτι που την πείραξε» ή «μήπως άρπαξε αυτήν την ίωση γαστρεντερίτιδας που κυκλοφορεί».
Αρχικά η πρωταγωνίστρια μας αποδίδει την αδιαθεσία στο χτεσινοβραδινό κινέζικό. Σιγά σιγά όμως, και σε μορφή flash back, της έρχεται στο μυαλό εκείνο το βράδυ που μέθυσε και δεν έβαλε προφυλακτικό. Ή που δεν έβαλε προφυλακτικό ούτως ή άλλως. Σε κάποια σήριαλ μάλιστα δεν θυμάται τι έγινε το «μοιραίο» βράδυ και παίρνει τον φίλο της να της το θυμίσει.
Φυσικά, ακόμα και σε αυτό το σημείο της πλοκής, η πρωταγωνίστρια δεν μπορεί να συνδέσει τα γεγονότα. Αντίθετα, περιφέρεται στις σκηνές του σήριαλ με μια ελαφρά ξινίλα στη μούρη και μια απορία στο βλέμμα.
ΝΤΑΝ ΝΤΑΝ ΝΤΑΝ
Το πλάνο ανοίγει. Η κάμερα ακολουθεί το βλέμμα της πρωταγωνίστριας, το οποίο πέφτει πάνω σε ένα ανοιγμένο ημερολόγιο. Κάτι δεν της πάει καλά με τις ημερομηνίες. Συνειδητοποιεί ότι έχει καθυστέρηση. Ξαφνικά, όλα συνδέονται στο μυαλό της: είναι έγκυος! Μα πώς δεν το είχε καταλάβει τόσο καιρό;

5 comments:

agg said...

Ψηφίζω από τα παλιά, το σκηνικό όπου ο πρωταγωνιστής πήγαινε στο εξωτερικό (γουάουουου!!!!) και οι υπόλοιποι του ζητούσαν να τους φέρει κρέμες και παλτό και του το έβγαζαν ξινό!Remember Ρετιρέ και μια άλλη επική σειρά με τον Γιώργο Κωνσταντίνου!

Και από τα καινούργια σίριαλ, το νέο ριζοσπαστικό τρεντ «τραβάω-το-σενάριο-από-τα-μαλλιά». Όταν δηλαδή θέλω να ξεχειλώσω το σενάριο, κοτσάρω ένα τραγούδι και ζουμάρω στις φάτσες των πρωταγωνιστών, (κατά προτίμηση ζεύγος ερωτευμένο που το χώρισε η μοίρα). Αναπολούν λοιπόν οι ηρωές μας το παρελθόν, ακούγεται και το άσμα για τρία τέσσερα λεπτά και έτσι (κούτσα-κούτσα) μας βγαίνουν πέντε επεισόδια με σενάριο του ενός!

ginger said...

Αυτό μου θυμίζει το αμίμητο "Max Factor No 8", της Αρώνη στο "Μια τρελλή τρελλή οικογένεια".
Συμφωνώ πάντως, και προσθέτω και τις φάσεις που κάποιος γουστάρει κάποια (συνήθως οι άντρες πρωταγωνιστές είναι τα "βαριά πεπόνια") αλλά δεν το παραδέχεται και οι κολλητοί του κάνουν κάτι οξυδερκείς παρατηρήσεις τύπου "γιατί δεν πήδηξες αυτή που σου την έπεφτε χτες", "τι έχεις τώρα τελευταία ρε μαλάκα", "γιατί έφυγες μόλις ήρθε η Μαρία με τον γκόμενο της" και τέτοια..πρωτότυπα!

ginger said...

Α, κι όσον αφορά το αρχικό Post, ξέχασα οτι σχεδόν σε όλα τα σήριαλ, η εγκυμονούσα που δεν έχει καταλάβει ακόμα τρώει ένα βόδι στην καθισιά της και δεν καταλαβαίνει "πώς της άνοιξε έτσι η όρεξη".

CitizenMac said...

Α, εμένα είναι ο/η αναποφάσιστος/η. Παλίκαρος δυο μέτρα/κοπελιά σαν τα κρύα τα νερά έχει σχέση μηνών, χρόνων, τι λέω! αιώνων με το έτερον ήμισυ, με το οποίο σύντομα ετοιμάζονται να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας/πάνε μαζί διακοπές, όποιο περνιέται για μεγαλύτερη δέσμευση αυτό τον καιρό. Αλλά... τι είναι αυτό;! Ο/η νεαρός/ή πρωταγωνιστής/ίστρια δεν αγαπά πραγματικά το έτερόν του/της ήμισυ!!! Αγαπά μια άλλη/έναν άλλο, συνήθως λιγότερο αντιπαθητικό/ή και με πιο ωραίο όνομα (συνήθως Άρη ή Αλέξανδρο για τα αγόρια, Άννα, Μαρία, Εύα για τα κορίτσια). Και ξαφνικά το έτερον ήμισυ είναι απίστευτος/η μαλάκας/ω, αλλά τόσα χρόνια, τι λέω! αιώνες δεν το έβλεπε ο/η άτυχος/η πρωταγωνιστής/ίστρια! Oh, the conflict! Oh, the implications! Oh, the emotion!

Oh, το μάτι μου!

ginger said...

Νομίζω οτι τα κλισέ της agg και του mac σε συνδυασμό μας κάνουν όλα τα σήριαλ του Χριστόφλωρου (δεν θέλω αηδίες ποιος είναι ο Χριστόφλωρος), όπου ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ δεν παντρέυεται/δεσμευεται αυτό που πραγματικά θέλει. Όλοι οι ήρωες ζουν με απωθημένα one night stands σε πολυτελή ξενοδοχεία ή διήμερα σε Αμστερνταμ και Λονδίνο, μακριά από τα επίσημα "ταίρια" τους κι επίσης κάπως το καταφέρνουν και κερατάδες-κερατωμένοι είναι όλοι μια μεγάλη παρέα. Όταν δε τα πράγματα πάνε στραβά, περιφέρονται σαν τις άδικες κατάρες στους trendy κακόφημους δρόμους της Αθήνας (αμάν πια αυτό το reperage όπισθεν της πλατείας Θεάτρου), υπό τους ήχους των Archive, Radiohead και Elvis Costello ή τα O.S.T. του "Unfaithful" & "The Sheltering Sky"