Friday, January 5, 2007

Ο Χίτλερ δεν πέθανε: Ζει και παράγει ταινίες!

Χτες βράδυ είδα εφιάλτη ότι το 4ο Ραίχ, είχε κυριεύσει ξανά την Ευρώπη, η Εύα Μπραόυν είχε εκτοπίσει την Paris Hilton, η βότκα μαρτίνι είχε αντικατασταθεί συνταγματικά με τη μπίρα και τα «επικίνδυνα» βιβλία δεν καίγονταν στις πλατείες αλλά μεταφέρονταν στον κινηματογράφο! Αυτά παθαίνει κανείς όταν πάει να δει στο σινεμά το «Άρωμα» και πίνει στο καπάκι τέσσερα dry martini («…πίνω για να ξεχνώ τον πόνο»)!
Η πρόσφατη απόπειρα του Γερμανού (is that a coincidence?) Τικβέρ να μεταφέρει το βιβλίο του Ζισκίντ στον κινηματογράφο κατέληξε να μοιάζει με απαγγελία συνοδεία οπτικοακουστικών βοηθημάτων –κι αυτή είναι η επιεικής κριτική. Φαίνεται ότι ο σκηνοθέτης των –αξιόλογων- «Heaven» και «Η πριγκίπισσα και ο πολεμιστής» αποφάσισε να αγνοήσει την άποψη του Κιούμπρικ περί «ακατάλληλου προς κινηματογράφηση βιβλίου» (σωστά, την άποψη του σκηνοθέτη που έκανε τις ταινίες-ορόσημο στις κατηγορίες θρίλερ, film noir, εποχής και επιστημονικής φαντασίας θα υπολογίσουμε;), καταφεύγοντας στο φτηνό σκηνοθετικό κόλπο της αφήγησης. Ίσως τελικά να ήταν καλύτερο απλά να έκαιγε το βιβλίο!
What is my point? Δεν είναι απαραίτητο κάθε, μα κάθε βιβλίο που έκανε -στοιχειώδη έστω- επιτυχία να μεταφέρεται στον κινηματογράφο. Για μερικά, είναι απλά αδύνατο. Ακόμα και για τις επιτυχημένες μεταφορές, υπάρχουν πολλές ενστάσεις. Σίγουρα γέλασα στο «Hitchhiker’s guide to galaxy», όχι όμως τόσο όσο διαβάζοντας τα βιβλία ενώ χρειάστηκε όλο το ταλέντο και η τρέλα του Johnny Depp (προσωπικού φίλου του Hunter Thompson) για να αποδοθεί ικανοποιητικά ο παράλογος κόσμος του «Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας». Υποθέτω ότι μετά την -«μαρκετινίστικα» ιδεατή- παραφιλολογία γύρω από την κινηματογραφική μεταφορά του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και την πολυθρύλητη ευλογία του Τζάκσον από τη λέσχη οπαδών του Τόλκιν, τα studios βρήκαν τον μήνα που τρέφει τους έντεκα, όμως όλα έχουν κι ένα όριο!
Ευτυχώς που η μοναδική μεταφορά βιβλίου του Τομ Ρόμπινς («Ακόμα και οι καουμπόισσες μελαγχολούν») απέτυχε παταγωδώς κι έτσι δεν κινδυνεύουμε να δούμε το «Αγριεμένοι ανάπηροι επιστρέφουν από καυτά κλίματα» γυρισμένο σε στυλ «κυνηγι-του-χαμένου-θησαυρού-με-έπαθλο-ένα-Ματις» και πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέητζ. Καλού-κακού όμως, απόψε λέω να φάω ελαφρά και να πιω μόνο σόδα!

Υ.Γ.: Αντιφατικό αλλά σούπερ! Μόλις διάβασα ότι ο Johnny Depp θα πρωταγωνιστήσει στην μεταφορά του «Rum Diary». Great!

No comments: