Monday, January 15, 2007

Άσχημοι όλου του κόσμου ενωθείτε!

Ναι! Περί «Μαρίας της Άσχημης» ο λόγος. Το νέον, ανατρεπτικόν (που λέει ο λόγος) σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης παρουσιάζει το καθημερινό μαρτύριο της ασχημούλας γραμματέως, η οποία λιώνει από τον ανεκπλήρωτο ερωτά της για τον - κρυόπλαστο- προϊστάμενό της. Η «Μαρία» αυτή λοιπόν, έχει κάνει τα μηχανάκια - και τους ανταγωνιστές της - να βγάζουν καπνούς! Και δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη...η «Μαρία» είναι δημοφιλής γιατί στο τεχνητώς άσχημο πρόσωπό της βλέπουν τον εαυτό τους χιλιάδες «άσχημοι» και «άσχημες», όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά - καθώς μαθαίνω - και στη Ρωσία και στο Μεξικό...Χαμός...

Για να πω την αλήθεια, τη «Μαρία» δεν την έχω δει διότι εκείνες τις άγριες ώρες εργάζομαι. Θα φροντίσω όμως να γράψω κανα-δυο επεισόδια στο βίντεο, για να ενημερωθώ πιο σφαιρικά για το φαινόμενο. Αυτό που μπορώ να σχολιάσω είναι ότι η «άσχημη» εξεθρόνισε μετά κλότσων τον κύριο Φερεντίνο από την κορυφή της τηλεθέασης. (Τον συμπαθώ πολύ τον Φερεντίνο, παρεμπιπτόντως...)

Μέχρι πρότινος, ο ελληνικός λαός στέναζε μπροστά στην οθόνη περιμένοντας την πελατεία του Φερεντίνου να ανοίξει τις βαλίτσες με τα πολλά λεφτά...Και δώστου να μασουλάει το μανικιούρ η κυρία Τούλα...και δώστου να τραβάει τα εναπομείντα μαλλιά του ο κύριος Μήτσος...΄σαν να έπαιζαν αυτοί...και σαν να εκπρόκειτο να κερδίσουν αυτοί το φράγκουλο! Κλαυθμός, οδυρμός και δάκρυα χαρμολύπης...από νικητές, ηττημένους και τηλεθεατές. Το είδα live το θέαμα σε φιλικό σπίτι που βρέθηκα πριν τις γιορτές...

Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, τη θέση της ευρωφόρου βαλίτσας πήρε η διοπτροφόρος Μαρία. Και από το οικονομικό απωθημένο περάσαμε στο ερωτικό. Ο κοινός παρονομαστής είναι βέβαια το απωθημένο. Γιατί αυτό θέλει να κάνει η τηλεόραση...να τρέφει, να διατηρεί και να αναπαράγει τα απωθημένα και τα κόμπλεξ. Να σε βυθίζει περισσότερο στο κόλλημα και στη μιζέρια σου.

Όλη η ιστορία κινείται στον άξονα «απωθημένο-ταύτιση». Βλέπεις τους τύπους που ανοίγουν τις βαλίτσες και ταυτίζεσαι βρε παιδί μου...και φαντάζεσαι ότι εξοφλείς τις κάρτες και τα δάνεια... και ότι κλαις αγκαλιά με το σόι σου σε ζωντανή μετάδοση και prime time! Ότι επιτέλους απολαμβάνεις τα λεπτά της δημοσιότητάς σου...Βλέπεις και τη «Μαρία» και λές: «Να, θα μου κάτσει κι εμένα ο ωραίος ο γκόμενος...».

Θα μου πεις...το πρότυπο της ανορεξικής είναι καλύτερο; Ή τα σίριαλ με πλουσίες που περνούν το χρόνο τους παίζοντας μπριτζ (oh dear!) σου κάνουν καλό; Όχι, αλλά και αυτή η απωθημενο-λαγνεία περισσότερο αρρωστημένη μου κάνει!

No comments: