Sunday, January 7, 2007

Μα που πάνε και τα βρίσκουν?

Δεν ξέρω αν είμαστε έθνος αγάμητων αναγνωστών -όπως υποστηρίζει ο Provolone-, σίγουρα όμως διαθέτουμε αρκετούς συναισθηματικά ανάπηρους και αποξενωμένους από την πραγματικότητα των σχέσεων διαφημιστές. Για του λόγου το αληθές, παραθέτω εν συντομία τα σενάρια δύο «αγαπημένων» μου (παλαιότερων) διαφημίσεων, με τα ανάλογα σχόλια
Lacta: Στο spot πρωταγωνιστεί ένα νεαρό ζευγαράκι σε long distance relationship –αυτός στο Λονδίνο, αυτή στο Παρίσι. Κάθε μέρα η κοπελιά κάθεται στο παράθυρο της, τσακίζει μια Lacta ατενίζοντας τον Σηκουάνα (how romantic!), γράφει στη συσκευασία «μου λείπεις» και την στέλνει στον καλό της. Αυτός συγκινείται από την χειρονομία της, παίρνει το πρώτο αεροπλάνο για Παρίσι και συναντιούνται στα Champs Elysees, τη στιγμή που η κοπελιά κυνηγά τα χαρτάκια που δεν πρόλαβε να στείλει και τα πήρε ο άνεμος –σε μια στιγμή απροσεξίας.
Η δική μου ερώτηση: Ποιός άντρας θα ένιωθε καλά αν η κοπέλα του έτρωγε κάθε μέρα μια σοκολατάρα στην καθησιά της και του έστελνε τα πειστήρια; Μήπως η surprise visit δεν είχε αμιγώς ρομαντικά κίνητρα, κι απλά ο άνθρωπος πήγε να προλάβει τα χειρότερα («αγάπη μου, νομίζω οτι έχεις βάλει κάτι κιλάκια»);
Vodafone: Η συγκεκριμένη διαφήμιση προβλήθηκε πέρσι τα Χριστούγεννα. Ζευγαράκι χαζεύει τη βιτρίνα του (ας πούμε) Γερμανού –η διαφήμιση γυρίστηκε πριν την αναγγελία απορρόφησης της αλυσίδας. Η κοπελίτσα χαλβαδιάζει ένα καρτοκινητό και αναρωτιέται «πώς να του πω οτι θέλω ένα καρτοκινητό; Έχει τόσο χαμηλές τιμές». Είναι φανερό οτι στο μυαλό του διαφημιστή όλες οι γυναίκες είναι κατίνες που δαπανούν τη φαιά ουσία τους στο πως θα τοποθετήσουν στο υποσυνείδητο του καλού τους το δώρο της αρεσκείας τους.
Ας υποθέσουμε οτι είναι έτσι (γύναικα είμαι, όχι ηλίθια!). Υπάρχει ποτέ περίπτωση μια γυναίκα να στήσει ολόκληρη μηχανορραφία για να πάρει ως δώρο ένα φθηνό καρτοκινητό; Μα καρτοκινητό; Και δεν ξέρει και πώς να του το πει? Τι λες για «ξέρω οτι είσαι τσιγγούνης, so let’s put you out of your misery!». Ας γυρίσουν και το sequel, στο οποίο το εν λόγω ζευγαράκι έχει παντρευτεί, επισκέπτεται αλυσίδα ηλεκτρικών και η κοπέλλα αναρωτιέται πως να του πει «με τρόπο» οτι θέλει καινούριο πολυμίξερ!

No comments: