Tuesday, January 16, 2007

Προπαγάνδα αγάπη μου

Ενδεχομένως η κυβέρνηση του Ιράκ να στελεχώνεται από συγγενείς του Πινόκιο ή από φωστήρες οι οποίοι ουδέποτε είχαν περάσει τη βάση στα μαθηματικά. Δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω, ωστόσο, είναι ότι η προπαγάνδα και τα ψεύδη αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό της (μασημένης) τροφής που μας προσφέρει απλόχερα κάθε κυβέρνηση. Οι Ιρακινοί αποκάλυψαν ότι μέσα στο 2006 έχασαν τη ζωή τους 12.357 πολίτες, ενώ αντιθέτως ο ΟΗΕ εκτιμά ότι σκοτώθηκαν περί τους 34.000. Τα σχόλια περιττέουν.

Λίγους μήνες πριν την ανατολή του 1991, η υφήλιος παρακολούθησε σοκαρισμένη τη μαρτυρία της 15χρονης Nayirah από το Κουβεϊτ, η οποία δήλωσε στο αμερικανικό κογκρέσο ότι "οι κακοί" στρατιώτες του Saddam έβγαλαν 312 νεογέννητα από τις θερμοκoιτiδες τους και τα άφησαν στο έλεος του Αλλάχ. Επρόκειτο για μία μαρτυρία που έπεισε την κοινή γνώμη ότι "ναι, η Δύση έπρεπε να τιμωρήσει τη βαρβαρότητα των Ιρακινών". Βεβαίως, η 15χρονη "ξέχασε" να αναφέρει ότι ήταν η κόρη Κουβετιανού πρεσβευτή στις Η.Π.Α. και ότι το λόγο της είχαν εμπνευστεί, για ευνόητους λόγους, οι...σεναριογράφοι της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Hill & Knowlton.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Ιδέα δεν έχω...Ίσως γιατί ανέκαθεν ήθελα να γίνω Chomsky στη θέση του Chomsky. Ή γιατί απλούστατα είναι στη φύση μας να στηλιτεύουμε τα ψέματα των άλλων και να παραβλέπουμε τις δικές μας ατασθαλίες. Ποιος ξέρει; Ούτως ή άλλως μία από τις αγαπημένες μου φράσεις-τσιτάτα είναι αυτό που εικάζεται ότι είπε κάποτε ο William Randolph Hearst (ή μήπως ήταν ο De Niro στο "Wag the Dog";) : "You provide the pictures, and I'll provide the war".



1 comment:

CitizenMac said...

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ως είδος φαίνεται ότι χρειαζόμαστε το διαχωρισμό, πρέπει να ξέρουμε στο μυαλό μας ποιοί είναι οι "κακοί" και ποιοί οι "καλοί", ποιοί είναι με "μας" και ποιοί με "τους άλλους".

Αδυνατούμε να δεχτούμε στο συλλογικό μας υποσυνείδητο ότι ειδικά σε περιπτώσεις πολέμου υπάρχουν συμφέροντα και κίνητρα από όλες τις πλευρές και ότι η κάθε πλευρά παρουσιάζει τα γεγονότα από τη σκοπιά που τη βολεύει.

Βλέπουμε, ή μάλλον θέλουμε να βλέπουμε, μόνο μία από τις ακτίνες του ουράνιου τόξου και αγνοούμε, σκόπιμα ή άθελά μας, και τις υπόλοιπες ακτίνες αλλά και το πρίσμα που τις παράγει.

Έτσι, υπάρχουν οι "κακοί Μουσουλμάνοι" που θέλουν το κακό μας, οι "κακοί ιμπεριαλιστές Αμερικανοί" που θέλουν να κατακτήσουν τον πλανήτη, οι "κακοί Εβραίοι" που ελέγχουν τα πάντα, και ένα σωρό άλλοι "κακοί" που καταδυναστεύουν τους "καλούς". Και δεν καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι θέλουν να σκεφτόμαστε έτσι ακριβώς...