Thursday, January 25, 2007
Βρίσκει αριστερά
Μετά τον Χριστόδουλο, ο οποίος εξανέστη επειδή τα βιβλία ιστορίας δεν αναφέρονταν στο κρυφό σχολειό και άλλoυς μύθους που ενέπνευσαν κλασικές ακουαρέλες, σειρά είχε ο Θανάσης Λεβέντης του ΣΥΝ. Ο βουλευτής τα έβαλε με το εγχειρίδιο μαθηματικών, επειδή αναφέρεται στη CIA και στον... επάρατο Μπιλ Γκέιτς.
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, τα παιδιά δεν μαθαίνουν ότι -ως γνωστόν- άλλο πράκτωρ και άλλο εισπράκτωρ, απλα γίνεται κάπου αναφορά στα στοιχεία του CIA World Fact book, το οποίο θεωρείται βέβαια από τις πιο έγκυρες πηγές παγκοσμίων στατιστικών στοιχείων, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες...
Για να πάμε τώρα στον Μπιλ Γκέιτς, το εξοργιστικό κατά τον κ. Λεβέντη είναι το παρακάτω πρόβλημα:
"Αν ο Μπιλ Γκέιτς το 2003 κέρδιζε 5 λεπτά κάθε δευτερόλεπτο. Πόσα χρήματα κέρδιζε σε 1 λεπτό, σε 1 ώρα, σε 1 ημέρα, σε 1 μήνα, σε ένα έτος;"
Πρόβλημα το οποίο... υποδεικνύει την "αχαλίνωτη κερδοσκοπία του ιδιοκτήτη της Microsoft, τον καθιστά ένα είδος προτύπου στα μάτια των παιδιών και τα ωθεί στη μίμησή του"
Θεός φυλάξοι να αποκτήσουμε και στην Ελλάδα ντόπιους Μπιλ Γκέιτς και Microsoft!
Φυσικά, για το φιλανθρωπικό του έργο, ούτε κουβέντα. Ίσως ο κ. Λεβέντης να είναι Λινουξάς.
Αν μη τι άλλο, τα παραπάνω δείχνουν το κόλλημα ορισμένων που μπερδεύουν τη συντήρηση με την πρόοδο και την ιδεολογία με το δογματισμό. Διαφέρει τελικά, όσο νομίζει ο ίδιος, ο Θανάσης Λεβέντης από τον Χριστόδουλο;
Βέβαια, από την άλλη, σε έναν κόσμο που ο Μπερλουσκόνι δηλώνει Αριστερός, μπορείς να βγάλεις άκρη;
...Περισσότερα στο αδελφό ιστολόγιο του Think Tank, τη Φρενίτιδα του Προβολόνε (άμα δεν παινέψεις το σπίτι σου...)
Wednesday, January 24, 2007
Bad movies I love
Παραθέτω τις δικές μου 4 αγαπημένες κακές ταινίες, κάνοντας μια απέλπιδα προσπάθεια να εξηγήσω γιατί μου αρέσουν (να είστε ευγενικοί μαζί μου στα σχόλια)
Η νύφη το ‘σκασε
Είναι η μοναδική ταινία στην οποία ταυτίζομαι απόλυτα με την πρωταγωνίστρια αλλά θα ήθελα να είμαι ο πρωταγωνιστής (σε επίπεδο χαρακτήρα και συμπεριφοράς βέβαια). Είναι απίστευτο το πόσο cool είναι ο Gere σε αυτήν την ταινία. Το πρωταγωνιστικό ζεύγος είναι οι προσωπικοί μου animus-anima (hello uncle Carl!)
Οι ομίχλες του Αβαλον
B-movie με απίστευτο σουξέ στα DVD club (στο δικό μου είναι μονίμως νοικιασμένο), το οποίο παρουσιάζει την ιστορία του Αρθούρου ως διαμάχη μεταξύ παγανισμού και χριστιανισμού. Χωρίς να είμαι ειδική, νομίζω ότι το σενάριο πατάει καλά στους μύθους της γηραιάς Αλβιόνας και είναι η μοναδική πρωτότυπη ταινία επί του θέματος (όχι, ο Gere ως Lanselot δεν μου άρεσε ΚΑΘΟΛΟΥ)
How to loose a guy in 10 days
Μπορεί να είναι το απόλυτο chick movie αλλά για μένα απεικονίζει με πολύ χιούμορ τη μάχη των φύλων αλλά και τον κόσμο της διαφήμισης. Α, μ’ αρέσουν και τα φορέματα της Kate Hudson
Queen of the damned
Αγαπώ αυτήν την ταινία για πολλούς λόγους και θυμώνω όταν την κατατάσσουν στα b movies. Πρώτον για τον Stuart Townsend (άτιμη Charlize!). Δεύτερον, για την απίστευτη μουσική (αν και έξω από τα δικά μου γούστα). Τρίτον, γιατί μου αρέσουν οι ταινίες με βρικόλακες. And, last but not least, επειδή θεωρώ ότι η σκηνή που ο βρικόλακας Lestat δίνει συνέντευξη τύπου στους εκστασιασμένους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον αντιμετωπίζουν τελείως φυσιολογικά είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ σχόλιο για τα media του 21ου αιώνα
Ποιες είναι οι δικές σας bad movies?
Monday, January 22, 2007
Περί "άρθρου" ο λόγος...
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα lifestyle περιοδικά. Απ’ τη μια οι δήθεν εναλλακτικές κριτικές της κοσμικής Αθήνας κι απ’ την άλλη πεντασέλιδο αφιέρωμα στις γόνους καλών οικογενειών όπως οι κόρες των Λάτση,Αγγελοπούλου κ.α., οι οποίες είναι όλες λεπτές, όμορφες, άριστες φοιτήτριες και Low profile άτομα. Κάτι σαν ένας συνδυασμός Nitro με «Life n’ Style». Σίγουρα ένα περιοδικό πρέπει να φιλοξενεί πολλές και ενίοτε ετερόκλητες απόψεις, όμως είναι πάλι αυτή η γεύση του «δήθεν».
Τεσπα, εύχομαι με τον καιρό να στρώσει!
Friday, January 19, 2007
Εντ δε όσκαρ γκόους του...
Πάντως ανεξάρτητα για το τι πιστεύει κανείς για τον Κόεν και για το δημιούργημά του, αξίζει αναγνώρισης ο άνθρωπος. Από τα πιο εμπνευσμένα δημιουργήματα (ο Borat ως χαρακτήρας) που έχω δει τα τελευταία χρόνια.
Burqini, baby!
In any case...
Thursday, January 18, 2007
Αγγελία Νο2
By the way...δράττομαι της ευκαιρίας και θέτω θέμα «συναυλιών»...Ποια σας άρεσε πιο πολύ;
Ψηφίζω στο top 3, Waterboys, Pearl Jam k Waters.
Wednesday, January 17, 2007
1984 in 2007
Με εκνευρίζει που όλοι αυτοί που σφύριζαν ανέμελα τις χρονιές που τα reality είχαν έξαρση (όχι ότι τώρα δεν έχουμε πια, αλλά έχουν κοπάσει κάπως), και έστηναν λαϊκά δικαστήρια για να κατακρίνουν την συμπεριφορά κάποιου συμμετέχοντα (που η κάμερα θα τον είχε απαθανατίσει να κάνει κάτι ηθικά επιλήψιμο) , τώρα ξαφνικά θυμούνται την αξιοπρέπεια του ατόμου και τις προσωπικές ελευθερίες του καθενός. Όπου φυσάει ο άνεμος με λίγα λόγια.
Επίσης τα ίδια τα δελτία και οι δημοσιογράφοι που κάθε στιγμή επικαλούνται την ελευθερία στην ενημέρωση ως αγαθό ανώτερο από την ιδιοτικότητα της ζωής του ατόμου (χωρίς να το λένε ανοικτά βέβαια, αλλά το αφήνουν να εννοηθεί με τις πρακτικές τους), τώρα σηκώνουν κεφάλι και διαμαρτύρονται για την πιθανότητα λειτουργίας καμερών, όταν κίολας η αντίπαλη πλευρά επικαλλείται την ασφάλειά μας ως δικαιολογία. The irony apparently is lost on everyone.
Από την άλλη βέβαια ξαφνιάστηκα πολύ ακούγοντας τον (κατά τα άλλα συμπαθέστατο) κο. Κασίμη χθες να λέει με μεγάλη άνεση ότι οι κάμερες πρέπει να λειτουργούν και ότι όποιος φοβάται τη χρήση τους θα πρέπει να είναι κακοποιό στοιχείο. (Παραφράζω βέβαια αλλά αυτό ήταν το νόημα δυστυχώς από τα λεγόμενα του). Είπε βέβαια ότι το υλικό από τις κάμερες θα είναι απόλυτα ελεγχόμενο και θα χρησιμοποιείται μόνο μετά από απαίτηση εισαγγελέα.
Αν όμως πρέπει να συμφωνήσω με κάποιον, μάλλον αυτός θα είναι ο κος Κύρτσος, που μετά την τοποθέτηση Κασίμη (παρά τα γνωστά δεξιά του φρονήματα) «επιτέθηκε» στον κο. Κασίμη λέγοντας πολύ σωστά ότι δεν είναι δυνατόν να μην δουλεύουν σωστά τα αυτονόητα (οργάνωση αστυνομίας κτλ.) και να περιμένουν: α) τη θαυματουργή λύση στο θέμα της ασφάλειας από τις κάμερες και β) τον Ελληνικό λαό να εμπιστευτεί ότι θα γίνεται σωστή χρήση καμερών, από τους ίδιους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν πράγματα και θέματα λιγότερο πολύπλοκα και επικίνδυνα.
Διορθώστε πρώτα όλα τα άλλα, κάντε σωστή δουλειά στα αυτονόητα, και μετά αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για την καλύτερη ασφάλεια μας, ξανασυζητάμε για τον Όργουελ.
Tuesday, January 16, 2007
Προπαγάνδα αγάπη μου
Λίγους μήνες πριν την ανατολή του 1991, η υφήλιος παρακολούθησε σοκαρισμένη τη μαρτυρία της 15χρονης Nayirah από το Κουβεϊτ, η οποία δήλωσε στο αμερικανικό κογκρέσο ότι "οι κακοί" στρατιώτες του Saddam έβγαλαν 312 νεογέννητα από τις θερμοκoιτiδες τους και τα άφησαν στο έλεος του Αλλάχ. Επρόκειτο για μία μαρτυρία που έπεισε την κοινή γνώμη ότι "ναι, η Δύση έπρεπε να τιμωρήσει τη βαρβαρότητα των Ιρακινών". Βεβαίως, η 15χρονη "ξέχασε" να αναφέρει ότι ήταν η κόρη Κουβετιανού πρεσβευτή στις Η.Π.Α. και ότι το λόγο της είχαν εμπνευστεί, για ευνόητους λόγους, οι...σεναριογράφοι της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Hill & Knowlton.
Γιατί τα λέω όλα αυτά; Ιδέα δεν έχω...Ίσως γιατί ανέκαθεν ήθελα να γίνω Chomsky στη θέση του Chomsky. Ή γιατί απλούστατα είναι στη φύση μας να στηλιτεύουμε τα ψέματα των άλλων και να παραβλέπουμε τις δικές μας ατασθαλίες. Ποιος ξέρει; Ούτως ή άλλως μία από τις αγαπημένες μου φράσεις-τσιτάτα είναι αυτό που εικάζεται ότι είπε κάποτε ο William Randolph Hearst (ή μήπως ήταν ο De Niro στο "Wag the Dog";) : "You provide the pictures, and I'll provide the war".
Μικρές Αγγελίες
*Ζητείται σωματώδης τύπος με άγριες διαθέσεις. Αποστολή του να πείσει τον nikosalepis να συμμετάσχει ενεργά στο "The Think Tank Familia". Θα αμειφθεί με δύο μεταχερισμένες βιντεοκασέτες του Jean Claude Van Damme και μία φωτογραφία του ρεπόρτερ Bruno...
Monday, January 15, 2007
Work Ethics and Wisdom
Avoid employing unlucky people - throw half of the pile of CVs in the bin without reading them.
Eagles may soar high, but weasels don't get sucked into jet engines.
If at first you don't succeed, remove all evidence you ever tried.
If work was so good, the rich would have kept more of it for themselves.
If you can keep your head when all around you have lost theirs, then you probably haven't understood the seriousness of the situation.
Know your limitations and be content with them. Too much ambition results in promotion to a job you can't do.
Lack of planning on your part does not constitute an emergency on my part.
Never do today that which will become someone else's responsibility tomorrow.
Process and Procedure are the last hiding place of people without the wit and wisdom to do their job properly.
Quitters never win, winners never quit. But those who never win and never quit are idiots.
Remember that age and treachery will always triumph over youth and ability.
Show me a good loser and I'll show you a LOSER!
There may be no 'I' in team, but there's a 'ME' if you look hard enough.
There's no 'I' in 'team'. But then there's no 'I' in 'useless smug colleague', either. And there's four in 'platitude-quoting idiot'. Go figure.
Those of you who think you know everything are annoying to those of us who do.
What does a squirrel do in the summer? It buries nuts. Why? Cos then in winter time he's got something to eat and he won't die. So, collecting nuts in the summer is worthwhile work. Every task you do at work think, would a squirrel do that? Think squirrels. Think nuts.
You have to be 100% behind someone, before you can stab them in the back.
Time is against us. … So where the Nazis
“There are limits to my comedy. There are things that I’ll never laugh at. The handicapped. Because there’s nothing funny about them. Or any deformity. It’s like when you see someone look at a little handicapped and go ‘ooh, look at him, he’s not able-bodied. I am, I’m prejudiced.’ Yeah, well, at least the little handicapped fella is able-minded. Unless he’s not, it’s difficult to tell with the wheelchair ones.”
Life...or something like it!
Τι γίνεται όμως όταν οι κακοί αρχισυντάκτες τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων αποφασίζουν να σε πείσουν οτι ζεις σε ταινία, και μάλιστα σε ένα κακό ριμέικ-συνδυασμό του «The day after tomorrow» και του «28 days later» (btw, εξαιρετικό O.S.T. ); Πράγματι, παρακολουθώντας το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 κόντεψα να πιστέψω οτι οι συνθήκες παρατεταμένης καλοκαιρίας θα οδηγήσουν στη δημιουργία τεράστιων παλιρροιακών κυμάτων (μένω και στην Πειραϊκή ρε γαμώτο) και ξηρασίας ανάλογης με την τρίτη ή τέταρτη πληγή του Φαραώ, ενώ η έξαρση των ιώσεων θα σημάνει την μαζική εξόντωση του πληθυσμού. Φαντάζομαι οτι αν επικρατούσαν οι κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, θα είχαμε ρεπορταζ τύπου «στα ύψη η τιμή του πετρελαίου», «απλησίαστα τα οπωροκηπευτικά» και (φυσικά-φυσικά) «που είναι το κράτος;». Επιπλέον, για να ενισχύσουμε την εσχατολογική προσέγγιση και να μην αφήσουμε παραπονεμένη τη θρησκοληψία του μέσου Έλληνα, εντάσσουμε στη θεματική ατζέντα του δελτίου την είδηση γέννησης ενός μοσχαριού με 6 πόδια και 2 ουρές στην Κολομβία, την οποία προβάλλουμε ως «σημάδι του Θεού».
Τελικά οι λαοί δεν έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν αλλά την τηλεόραση που τους αρμόζει.
Υ.Γ. Δεν ξέρω για εσάς, εγώ όμως βλέπω ακόμα τον κόσμο έξω στη θέση του
Άσχημοι όλου του κόσμου ενωθείτε!
Για να πω την αλήθεια, τη «Μαρία» δεν την έχω δει διότι εκείνες τις άγριες ώρες εργάζομαι. Θα φροντίσω όμως να γράψω κανα-δυο επεισόδια στο βίντεο, για να ενημερωθώ πιο σφαιρικά για το φαινόμενο. Αυτό που μπορώ να σχολιάσω είναι ότι η «άσχημη» εξεθρόνισε μετά κλότσων τον κύριο Φερεντίνο από την κορυφή της τηλεθέασης. (Τον συμπαθώ πολύ τον Φερεντίνο, παρεμπιπτόντως...)
Μέχρι πρότινος, ο ελληνικός λαός στέναζε μπροστά στην οθόνη περιμένοντας την πελατεία του Φερεντίνου να ανοίξει τις βαλίτσες με τα πολλά λεφτά...Και δώστου να μασουλάει το μανικιούρ η κυρία Τούλα...και δώστου να τραβάει τα εναπομείντα μαλλιά του ο κύριος Μήτσος...΄σαν να έπαιζαν αυτοί...και σαν να εκπρόκειτο να κερδίσουν αυτοί το φράγκουλο! Κλαυθμός, οδυρμός και δάκρυα χαρμολύπης...από νικητές, ηττημένους και τηλεθεατές. Το είδα live το θέαμα σε φιλικό σπίτι που βρέθηκα πριν τις γιορτές...
Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, τη θέση της ευρωφόρου βαλίτσας πήρε η διοπτροφόρος Μαρία. Και από το οικονομικό απωθημένο περάσαμε στο ερωτικό. Ο κοινός παρονομαστής είναι βέβαια το απωθημένο. Γιατί αυτό θέλει να κάνει η τηλεόραση...να τρέφει, να διατηρεί και να αναπαράγει τα απωθημένα και τα κόμπλεξ. Να σε βυθίζει περισσότερο στο κόλλημα και στη μιζέρια σου.
Όλη η ιστορία κινείται στον άξονα «απωθημένο-ταύτιση». Βλέπεις τους τύπους που ανοίγουν τις βαλίτσες και ταυτίζεσαι βρε παιδί μου...και φαντάζεσαι ότι εξοφλείς τις κάρτες και τα δάνεια... και ότι κλαις αγκαλιά με το σόι σου σε ζωντανή μετάδοση και prime time! Ότι επιτέλους απολαμβάνεις τα λεπτά της δημοσιότητάς σου...Βλέπεις και τη «Μαρία» και λές: «Να, θα μου κάτσει κι εμένα ο ωραίος ο γκόμενος...».
Θα μου πεις...το πρότυπο της ανορεξικής είναι καλύτερο; Ή τα σίριαλ με πλουσίες που περνούν το χρόνο τους παίζοντας μπριτζ (oh dear!) σου κάνουν καλό; Όχι, αλλά και αυτή η απωθημενο-λαγνεία περισσότερο αρρωστημένη μου κάνει!
Sunday, January 14, 2007
Επόμενη στάση: Δρομοκαϊτειο
Έχει πλέον ξημερώσει, είναι γύρω στις έντεκα και ο Μπόγκατ μάλλον έχει πέσει για ύπνο. Αντιθέτως, ο ήρωας μας μόλις ξύπνησε. Δεν έχει μάθει ακόμα για το νέο ατομικό ρεκόρ του Αυστραλού σέντερ και δεν έχει ονειρευτεί την επόμενη νύχτα πόσα ριμπάουντ θα πάρει "το πουλέν" του στον επόμενο αγώνα. Ίσως είναι παλαβός, ίσως είναι αργόσχολος. Δεν αποκλείεται. Και τι έγινε; Ο μόνος είναι; Άλλωστε, οι αδυναμίες του, οι εμμονές του, οι παράξενες, φαινομενικά ανεξήγητες, συνήθειες του είναι αυτές που τον καθιστούν, όπως όλους μας, διαφορετικό, ξεχωριστό, ανθρώπινο...Δεν συμφωνείτε;
Περί τέχνης και άλλων δαιμονίων
Αρχικά να πω οτι, κατά την άποψη μου, όλα τα έργα τέχνης καλλιτεχνών οι οποίοι έχουν διαμορφώσει την πολιτιστική παράδοση χωρών ανήκουν αποκλειστικά στα μουσεία. Προσωπικά χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να ταξιδέψω πχ. στη Βιέννη για να δω πίνακες του Κλιμτ, αντί να περιμένω να τα παρουσιάσει στο κοινό κάποιος εκκεντρικός συλλέκτης.
Η αγορά έργων τέχνης για επενδυτικούς σκοπούς ενέχει παγίδες και κινδύνους. Οι αρθρογράφοι των FT κάνουν λόγο για χειραγώγηση των τιμών, με τη μαζική αγορά έργων ενός καλλιτέχνη από ένα και μόνο άτομο (προκειμένου να δημιουργηθεί τεχνητή έλλειψη και άνοδος των τιμών) και σταδιακή διάθεση τους στην αγορά. Προσωπικά, βρίσκω εξαιρετικά παράδοξη την αποτίμηση έργων τέχνης -στα πρότυπα των χρηματοοικονομικών μοντέλων. Σύμφωνα με το άρθρο «οι αγοραστές των hedge funds θεωρούν οτι η τέχνη είναι ένα είδος επένδυσης». Δηλαδή πως σχεδιάζεις το χαρτοφυλάκιο σου; Αγοράζεις μερικές σταθερές αξίες (Van Gogh, Karavaggio, Rembrandt), κάποια πιο αμφιλεγόμενα έργα (Jan Fabre ή Bacon) και έργα άγνωστων καλλιτεχνών, τα οποία οι εκτιμητές θεωρούν οτι θα αποκτήσουν αξία? Τι απέγινε άραγε το υποκειμενικό της ομορφίας και της τέχνης?
Θα είχε πλάκα να δούμε πως θα λειτουργούσε η ιδιαίτερη αυτή μορφή επένδυσης σε λιγότερο «ευνομούμενες» αγορές, όπως είναι η ελληνική. Ίσως με πώληση έργων άσημων –ακόμα- καλλιτεχνών σε νεόπλουτους «αστούς» (οι οποίοι πηγαίνουν σε μουσεία του εξωτερικού μόνο αν αυτά γειτονεύουν με εμπορικά κέντρα). Στη λογική του «buy low, sell high», οι πωλητές θα έπειθαν τον αγοραστή οτι ο Χ καλλιτέχνης είναι ο νέος Πικασό, στη συνέχεια -με τη βοήθεια «εκτιμητών» τέχνης- θα διέρρεαν τα σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο (χμμ, ας σκεφτούμε κάποιον δόκιμο ορισμό για τα artistic «παπαγαλάκια») κι όταν ο εν λόγω καλλιτέχνης κάνει limit up…bingo!
Ελληνική αγορά τέχνης; Ίσως. Άλλωστε, μετά το νομοσχέδιο Βουλγαράκη (και την 66% φοροαπαλλαγή επί των χορηγούμενων για πολιτιστικών σκοπών ποσών), ο πολιτισμός έχει αποκτήσει νέα σημασία στην χώρα μας. Πάντως, αν ήμουν στέλεχος του ΔΟΛ ή του Ελευθερου Τύπου, δεν θα μου κακοφαινόταν να δημιουργούσα ένα παράρτημα για την διοργάνωση εκδηλώσεων και την εμπορία έργων τέχνης. Θυμηθείτε: πώληση σε χαμηλές τιμές, διοργάνωση αναδρομικών εκθέσεων (με γεναία φοροαπαλλαγή) για την ανάδειξη του Χ καλλιτέχνη, limit up, bingo! Pas mal, pas mal!
Friday, January 12, 2007
Αφιερωμένο...
Ώρες ώρες είμαι αρκετά ευσυγκίνητος. Να, όπως ο Jude Law στο «Holiday» (θα ήθελα, ε;). Είναι στιγμές που ο κυνικός Mr δίνει τη θέση του στον ευαίσθητο Dr. Συμβαίνει και όσο περνούν τα χρόνια φαντάζομαι ότι θα συμβαίνει όλο και συχνότερα (διάολε, μεγαλώσαμε... που είναι τα χαρτομάντηλα;). Κάποιος στη δουλειά μου είπε σήμερα ότι η μητέρα του βρίσκεται στο νοσοκομείο. Είναι θέμα χρόνου να συμβεί το μοιραίο…Σίγουρα λυπηρό, έστω και αν η εν λόγω κυρία έχει ξεπεράσει τα 85…Δεν έχει σημασία, οι γονείς είναι πάντα γονείς…Αυτό που έχει πάντως μεγαλύτερη σημασία και αποτέλεσε το ερέθισμα για να εξωτερικεύσω τις σκέψεις μου ήταν η φράση της χτες στο νοσοκομείο: "πήγαινε σπίτι γιε μου να ξεκουραστείς", του είπε. Είναι ταλαιπωρημένη, πονάει και όμως αυτό που σκέφτεται είναι να μην ταλαιπωρηθεί ο γιόκας της, "να ξεκουραστεί". Αυτό είναι το (συγκλονιστικό) μεγαλείο της κάθε μάνας. Ενίοτε υπερβολικές, καταπιεστικές και ανυπόφορες αλλά πάντοτε έτοιμες να θυσιαστούν για χάρη μας, με μόνιμη σκέψη στο μυαλό τους την καλοπέραση, μακροημέρευση και ευτυχία μας. Έστω και αν πολλές φορές θεωρούν ότι όλα αυτά θα μας τα εξασφαλίσουν αν μας παραφορτώσουν το πιάτο με 3 γουρουνόπουλα και 2 φραντζόλες ψωμί! Χαλάλι…
The X Factor
Θα σταθώ για λίγο στην πρόβλεψη ότι «ψηφιακή μοιχεία (συγκεκριμένα μέσω του δικτυακού socializing game/software Second Life) θα οδηγήσει σε φόνο στην πραγματική ζωή».
Μπορεί πλέον να είναι κάτι το αυτονόητο, αλλά παρ’όλα αυτά δεν παύει να με εντυπωσιάζει ο τρόπος που το Internet, από «προνόμιο» των tech geeks και των «ειδημόνων» έχει γίνει πλέον όχι απλά μια μικρογραφία της «πραγματικής» κοινωνίας, αλλά μια κανονικότατη επέκτασή της. Με την ανάπτυξη των ευρυζωνικών συνδέσεων, την πτώση των τιμών, αλλά και την ανάπτυξη της δυνατότητας διασύνδεσης πολλών διαφορετικών υπηρεσιών και συσκευών (Internet, τηλεόραση, ραδιόφωνο, μουσική, socializing, αγορές και συναλλαγές κλπ. κλπ.) και την σύμπτυξή τους μέσα στο «ηλεκτροσύμπαν» (ο William Gibson θα εύχεται να τα είχε πατεντάρει όλα αυτά χρόνια πριν, χωρίς αμφιβολία), είναι θεωρητικά δυνατόν ένας άνθρωπος να «υπάρχει» σχεδόν αποκλειστικά μέσα στον κυβερνοχώρο. Κι ο άνθρωπος σαν ύπαρξη συνεπάγεται όλα τα θετικά και αρνητικά του στοιχεία, τόσο την έμπνευσή του όσο και τα πάθη του, τόσο τα θαύματά του όσο και τις αμαρτίες του. Έχουμε ήδη γίνει μάρτυρες των πρώτων περιστατικών φόνου στην πραγματική ζωή, τα οποία είτε ξεκίνησαν από επαφή μέσω Internet, είτε ενισχύθηκαν από αυτή, αποκτώντας μια άλλη, σχεδόν μεταφυσική διάσταση.
Υπάρχει φυσικά ένας σωρός από ηθικά ερωτήματα που τίθενται όταν περνάμε στην ψηφιακή ύπαρξη. Μπορεί η ψηφιακή μοιχεία του πιο πάνω παραδείγματος να θεωρηθεί αντίστοιχη της πραγματικής; Δεν έχουμε βέβαια φυσική επαφή, αλλά η πρόθεση στο μυαλό εκείνου/ης που τη διαπράττει σε συνδυασμό με τη «φυσική πράξη» του να έρθει σε ψηφιακή επαφή με κάποιον άλλο, δε συνεπάγεται τη διάπραξη μοιχείας; Και σε περίπτωση που ο/η απατημένος/η σύζυγος αυτοδικήσει, θα πρέπει να εκληφθεί η «ψηφιακή μοιχεία» ως ελαφρυντικό στο δικαστήριο;
Είμαστε, ή μάλλον έχουμε ήδη διαβεί το κατώφλι ενός γενναίου, νέου κόσμου, όπου όλα γύρω μας αλλάζουν με τρομακτικές ταχύτητες. Το ανθρώπινο είδος όμως κουβαλά μαζί του σωματικά, πνευματικά και ηθικά χαρακτηριστικά απαράλλαχτα επί χιλιετηρίδες. Ο άνθρωπος είναι ο μόνος πραγματικός παράγοντας Χ στην εξίσωση της τεχνολογίας και της ανάπτυξης.
Thursday, January 11, 2007
Ο Γιωργάκης και η Φάρμα
Το κλας πρότζεκτ αυτό το ανέλαβε μόνος του ο Γιωργάκης, γιατί όπως έλεγε δεν του άρεσε να βλέπει άλλες φάρμες σε τέτοια άθλια κατάσταση, και ήθελε να κάνει όλες τις φάρμες του χωριού να είναι όμορφες σαν τη δικιά του. Ο Γιωργάκης όμως δεν ρώρησε κανέναν και σίγουρα δεν ρώτησε τον κυρ Αντρέα, τον ιδιοκτήτη της φάρμας, που καταλαβαίνετε ότι ήταν πολύ ενοχλημένος με τα καπρίτσια του μικρού Γιωργάκη, μιας και η φάρμα του υπήρχε πολύ καιρό στο χωριό και μπορεί να μην ήταν από τις καλύτερες φάρμες του χωριού αλλά ήταν η δική του φάρμα.
Έλα όμως που οι γονείς του Γιωργάκη ήταν πλούσιοι και ήταν ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής. Έτσι ο κυρ Αντρέας μην μπορώντας να αντιδράσει στην αρχή του πρότζεκτ του Γιωργάκη σκέφτηκε: «…ε… δεν ξέρεις... μπορεί και να μου βγει σε καλό στο τέλος αν το πετύχει το σκατόπαιδο».
Μετά όμως από τις πολύχρονες προσπάθειες του Γιωργάκη και αφού ο μικρός (με την εμμονή του να εξαφανίσει κάθε παρασιτικό οργανισμό από τη φάρμα) κατάφερε να σκοτώσει σχεδόν κάθε ζωντανό οργανισμό της περιοχής, ο κυρ Αντρέας κατάλαβε ότι πλέον διέξοδος δύσκολα θα βρισκόταν από τον μπελά που τον έβαλε ο μικρός Γιωργάκης.
Και ο ίδιος ο Γιωργάκης είχε συνειδητοποιήσει ότι τα έκανε μούσκεμα, αλλά πλέον δεν μπορούσε να κάνει πίσω. Βλέπετε αν έκανε τώρα πίσω, απλά όλοι θα τον θυμόντουσαν σαν το παιδάκι που κατάστρεψε τη φάρμα του κυρ Αντρέα. Τι θα έλεγαν οι γονείς του τότε; Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, ο Γιωργάκης αποφάσισε πεισματικά να συνεχίσει να ρίχνει κι άλλο παρασιτοκτόνο μπας και την ύστατη στιγμή μπορέσει να γυρίσει την κατάσταση υπέρ του.
Η συνέχεια σε επόμενα επισόδεια… (ίσως)
Tuesday, January 9, 2007
Δε λούκ ον δειρ φέισις...
Θα πω εξ’ αρχής ότι μου άρεσε. Ειδικά την δεύτερη φορά που το είδα εκτίμησα ακόμα περισσότερο το πολύ προσεγμένο χτίσιμο της. Κάτι όμως με εμπόδισε από το να την χαρακτηρίσω αριστούργημα. Η εισαγωγή μιας ιστορικά αμφιλεγόμενης μηχανής/τεχνικής/επιστημονικής θεωρίας στη μέση της ταινίας και κυρίως το τέλος.
Μην ανησυχείτε δεν θα προβώ σε περεταίρω αποκαλύψεις (ίσως θέσω περισσότερα ερωτήματα όταν οι περισσότεροι συνάδελφοι bloggers την έχουν δει… σε εσένα το λέω MacTege). Θα πω όμως το εξής: Ο Nolan πέφτει στην κλασσική παγίδα του Hollywood. Μια κατά τα άλλα ευφυέστατη ταινία και πολύ-επίπεδη, προσπαθεί να την κάνει απόλυτα κατανοητή όχι απλά στον μέσο θεατή, αλλά σε όλο τον κόσμο. Αποτέλεσμα αυτού είναι να την ξεγυμνώνει στα τελευταία λεπτά κάτι που σίγουρα λειτουργεί αρνητικά για την ταινία που μέχρι τότε κινούταν σε εξαιρετικά επίπεδα. Αυτό που εννοώ είναι ότι ενώ με αυτά που δείχνει καταλαβαίνουμε (και ο πληθυντικός χρησιμοποιείται πολύ ελεύθερα εδώ) τι ακριβώς έχει γίνει και ποια είναι τα μυστήρια της ταινίας περίπου 10- 15 λεπτά πριν το τέλος, ο Nolan τελειώνει την ταινία με μια σεκάνς που θυμίζει πολύ έντονα Usual Suspects, και μας αποκαλύπτει ότι τελικά… αυτό που είχαμε καταλάβει… ήταν αλήθεια… Χμμ... οκ...
Πάντως η ταινία λειτουργεί πολύ όμορφα σε ένα συμβολικό επίπεδο, ως σχολιασμός του Nolan πάνω στην «τέχνη» του θεάματος και στον δημιουργό (κάτι που ενόχλησε πολλούς που ξέρω, καθώς εξέλαβαν τη συγκεκριμένη τεχνική ως περιαυτολογία του δημιουργού Nolan) . Ένα πολύ ωραίο σημείο είναι όταν οι δύο ανταγωνιστές (εκφραστές και δυο διαφορετικών απόψεων πάνω στην τέχνη του θεάματος) ανταλλάσουν απόψεις πάνω στο θέμα της θυσίας στο όνομα της τέχνης, και στους λόγους για τους οποίους ο καθένας τους κάνει αυτό που κάνει.
“You really don’t know, do you?” Λέει ο Algier στον Borden. “It was the look on their faces.” Καταλήγει, αναφερόμενος στο κοινό του που τον παρακολουθούσε με δέος κάθε φορά που ήταν πάνω στη σκηνή. Δεν είμαι σίγουρος αν αντηχούσε τις σκέψεις του Nolan ο Jackman στη συγκεκριμένη στιγμή, σίγουρα όμως πολλοί δημιουργοί είδαν το πρόσωπό τους στον χαρακτήρα του Jackman. Δυστυχώς όμως the look on my face ήταν ένα μείγμα απογοητευμένης απορίας και απάθειας.
Υ.Γ. Ήρθε ο Μάρτιος; Ακόμα;;; Πόσο μπορεί κάποιος να περιμένει αφού έχει δει το καινούργιο trailer του 300 στη μεγάλη οθόνη;; Έχουμε και τα όριά μας… άντε…
Monday, January 8, 2007
O Tarantino στα περίπτερα (γαβ)
Υ.Γ. Μακάρι αυτή η εφημερίδα να δώσει έμφαση στο περιεχόμενο, να προτείνει κάτι διαφορετικό θεματικά, ώστε να ωθήσει και τις υπόλοιπες σε αναβάθμιση της ύλης τους. Βαρέθηκα πια να βλέπω τηλεοπτικά σποτ, όπου προβάλλουν μόνο τα DVD που προσφέρουν! Που είναι οι αποκλειστικότητες και τα ενδιαφέροντα ρεπορτάζ; Διακοπές; Έλεος, δεν θέλω άλλο Mediterraneo, την είχα πάρει την Βανούλα μαζί με Τα Νέα πριν καμιά δεκαετία. Τώρα πια γέρασε, άστο καλύτερα...
Υ.Γ.2 Ο "Βόλτας" της Γερμανός δεν είναι πια μόνος. Όμως, όσο και αν λατρεύω τα σκυλία, η αλήθεια είναι πώς πλέον δεν αποτελεί επιτομή της πρωτοτυπίας να τα επιλέγεις για πρωταγωνιστές της καμπάνιας σου. Χάθηκαν οι γάτες, τα γουρουνάκια, τα μαμούθ; Έτσι, όπως πάμε, κάθε 3-4 τηλεοπτικά σποτ θα ακούγεται ένα γαβ! Αν και κακά τα ψέμματα, είναι χίλιες φορές προτιμότερα από κάποιους "ηθοποιούς" που "κοσμούν" τις οθόνες μας (βλέπε λ.χ. διαφήμιση τράπεζας, όπου αναφέρεται διαρκώς η λέξη μισό). Τουλάχιστον δεν επιλέγετε το δικό μου σκύλαρο για να αποκτήσω εγώ λεφτά και ο κόπρος μου θαυμάστριες;
Sunday, January 7, 2007
Μα που πάνε και τα βρίσκουν?
Lacta: Στο spot πρωταγωνιστεί ένα νεαρό ζευγαράκι σε long distance relationship –αυτός στο Λονδίνο, αυτή στο Παρίσι. Κάθε μέρα η κοπελιά κάθεται στο παράθυρο της, τσακίζει μια Lacta ατενίζοντας τον Σηκουάνα (how romantic!), γράφει στη συσκευασία «μου λείπεις» και την στέλνει στον καλό της. Αυτός συγκινείται από την χειρονομία της, παίρνει το πρώτο αεροπλάνο για Παρίσι και συναντιούνται στα Champs Elysees, τη στιγμή που η κοπελιά κυνηγά τα χαρτάκια που δεν πρόλαβε να στείλει και τα πήρε ο άνεμος –σε μια στιγμή απροσεξίας.
Η δική μου ερώτηση: Ποιός άντρας θα ένιωθε καλά αν η κοπέλα του έτρωγε κάθε μέρα μια σοκολατάρα στην καθησιά της και του έστελνε τα πειστήρια; Μήπως η surprise visit δεν είχε αμιγώς ρομαντικά κίνητρα, κι απλά ο άνθρωπος πήγε να προλάβει τα χειρότερα («αγάπη μου, νομίζω οτι έχεις βάλει κάτι κιλάκια»);
Vodafone: Η συγκεκριμένη διαφήμιση προβλήθηκε πέρσι τα Χριστούγεννα. Ζευγαράκι χαζεύει τη βιτρίνα του (ας πούμε) Γερμανού –η διαφήμιση γυρίστηκε πριν την αναγγελία απορρόφησης της αλυσίδας. Η κοπελίτσα χαλβαδιάζει ένα καρτοκινητό και αναρωτιέται «πώς να του πω οτι θέλω ένα καρτοκινητό; Έχει τόσο χαμηλές τιμές». Είναι φανερό οτι στο μυαλό του διαφημιστή όλες οι γυναίκες είναι κατίνες που δαπανούν τη φαιά ουσία τους στο πως θα τοποθετήσουν στο υποσυνείδητο του καλού τους το δώρο της αρεσκείας τους.
Ας υποθέσουμε οτι είναι έτσι (γύναικα είμαι, όχι ηλίθια!). Υπάρχει ποτέ περίπτωση μια γυναίκα να στήσει ολόκληρη μηχανορραφία για να πάρει ως δώρο ένα φθηνό καρτοκινητό; Μα καρτοκινητό; Και δεν ξέρει και πώς να του το πει? Τι λες για «ξέρω οτι είσαι τσιγγούνης, so let’s put you out of your misery!». Ας γυρίσουν και το sequel, στο οποίο το εν λόγω ζευγαράκι έχει παντρευτεί, επισκέπτεται αλυσίδα ηλεκτρικών και η κοπέλλα αναρωτιέται πως να του πει «με τρόπο» οτι θέλει καινούριο πολυμίξερ!
Saturday, January 6, 2007
Ο Γερμανός χτυπά πάντα...36 φορές
Υ.Γ. Κρίμα γιατί ο Manu είχε κέφια χτες. Ποιος ξέρει; Ίσως τους χορέψει (περισσότερο ευχή παρά πρόβλεψη) το αγαπημένο του tango εκεί γύρω στα τέλη Απριλίου, όταν ο ήλιος στο Τέξας θα καίει και οι ομάδες θα έχουν μπει στην τελική λεωφόρο που οδηγεί στο δαχτυλίδι του πρωταθλητή...
Έθνος αγάμητων αναγνωστών
Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της στατιστικολογίας παρατηρώ εδώ και πολλούς μήνες τις κυκλοφορίες των εντύπων της χώρας. Καθημερινών, εβδομαδιαίων και μηνιαίων. Ποιο είναι ένα από τα πολλά συμπεράσματά στα οποία έχω καταλήξει; Ότι είμαστε ένα έθνος αγάμητων (ή σεξομανών, εξάρταται πώς το βλέπει κανείς) αναγνωστών...Προτού βγάλετε τις "εθνικόφρονες" χατζάρες σας για να μου δείξετε τι εστί Έλληνας αναγνώστης και δη blogger, διαβάστε προσεκτικά: Τον Οκτώβριο η μέση κυκλοφορία της "Βραδυνής" έφτανε τα 5.514 φύλλα. Ως δια μαγείας τον επόμενο μήνα παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 261%. "Τι έγινε ρε παιδιά", όπως θα έλεγε και ο Σπύρος των Απαράδεκτων; Μήπως άρχισε να γράφει στη συγκεκριμένη εφημερίδα ο Robert Fisk; Μήπως μοίρασε την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (όλο και κάποιος δεν θα είχε προλάβει να το πάρει από το Πρώτο Θέμα, άλλωστε ούτε 350,000 δεν το είχαν αγοράσει τότε); Nein meine freunde...Απλώς επέλεξε να δώσει ταινίες ροζ απόχρωσης, να, αυτές που δείχνουν λίγο μπούτι, στήθος (κτλ κτλ γιατί μας διαβάζουν και αθώες κορασίδες). Το word of mouth έδρασε, οι σεξομανείς συμπατριώτες μας έλαβαν το μήνυμα και κατά το Δεκέμβριο η κυκλοφορία της εφημερίδας συνέχισε την ανοδική της πορεία. 32.866 φύλλα παρακαλώ! "Θα ήθελα τη Βραδυνή και...ένα κουτί προφυλακτικά". Βεβαίως, για να μην αδικήσω την εφημερίδα, ίσως η αύξηση να μην οφείλεται αποκλειστικά στα DVD που προσφέρει. Ίσως. Όμως, σίγουρα είναι ένα γεγονός άξιο αναφοράς και σχολιασμού. έτσι δεν είναι;
Αμάν! Είναι Σάββατο σήμερα, όμως επειδή είναι αργία κυκλοφόρησαν οι Κυριακάτικες. Φεύγω τρέχοντας για το περίπτερο γιατί θα εξαντληθεί η Βραδυνή και δεν λέει. Έμαθα ότι δίνει μια καλή σήμερα, από εκείνες με τα μπούτια...
Υ.Γ. Ανάλογη αύξηση παρουσίασε στο παρελθόν και η εφημερίδα Press Time. Από τα 6000-6500 φύλλα, η ημερήσια εφημερίδα έγινε εβδομαδιαία, μοίρασε και τα κατάλληλα DVD και...bingo! 30.000 και ακόμα ανεβάινουμε..."Χιούστον, με λαμβάνεις";
Friday, January 5, 2007
Ο Χίτλερ δεν πέθανε: Ζει και παράγει ταινίες!
Η πρόσφατη απόπειρα του Γερμανού (is that a coincidence?) Τικβέρ να μεταφέρει το βιβλίο του Ζισκίντ στον κινηματογράφο κατέληξε να μοιάζει με απαγγελία συνοδεία οπτικοακουστικών βοηθημάτων –κι αυτή είναι η επιεικής κριτική. Φαίνεται ότι ο σκηνοθέτης των –αξιόλογων- «Heaven» και «Η πριγκίπισσα και ο πολεμιστής» αποφάσισε να αγνοήσει την άποψη του Κιούμπρικ περί «ακατάλληλου προς κινηματογράφηση βιβλίου» (σωστά, την άποψη του σκηνοθέτη που έκανε τις ταινίες-ορόσημο στις κατηγορίες θρίλερ, film noir, εποχής και επιστημονικής φαντασίας θα υπολογίσουμε;), καταφεύγοντας στο φτηνό σκηνοθετικό κόλπο της αφήγησης. Ίσως τελικά να ήταν καλύτερο απλά να έκαιγε το βιβλίο!
What is my point? Δεν είναι απαραίτητο κάθε, μα κάθε βιβλίο που έκανε -στοιχειώδη έστω- επιτυχία να μεταφέρεται στον κινηματογράφο. Για μερικά, είναι απλά αδύνατο. Ακόμα και για τις επιτυχημένες μεταφορές, υπάρχουν πολλές ενστάσεις. Σίγουρα γέλασα στο «Hitchhiker’s guide to galaxy», όχι όμως τόσο όσο διαβάζοντας τα βιβλία ενώ χρειάστηκε όλο το ταλέντο και η τρέλα του Johnny Depp (προσωπικού φίλου του Hunter Thompson) για να αποδοθεί ικανοποιητικά ο παράλογος κόσμος του «Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας». Υποθέτω ότι μετά την -«μαρκετινίστικα» ιδεατή- παραφιλολογία γύρω από την κινηματογραφική μεταφορά του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και την πολυθρύλητη ευλογία του Τζάκσον από τη λέσχη οπαδών του Τόλκιν, τα studios βρήκαν τον μήνα που τρέφει τους έντεκα, όμως όλα έχουν κι ένα όριο!
Ευτυχώς που η μοναδική μεταφορά βιβλίου του Τομ Ρόμπινς («Ακόμα και οι καουμπόισσες μελαγχολούν») απέτυχε παταγωδώς κι έτσι δεν κινδυνεύουμε να δούμε το «Αγριεμένοι ανάπηροι επιστρέφουν από καυτά κλίματα» γυρισμένο σε στυλ «κυνηγι-του-χαμένου-θησαυρού-με-έπαθλο-ένα-Ματις» και πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέητζ. Καλού-κακού όμως, απόψε λέω να φάω ελαφρά και να πιω μόνο σόδα!
Υ.Γ.: Αντιφατικό αλλά σούπερ! Μόλις διάβασα ότι ο Johnny Depp θα πρωταγωνιστήσει στην μεταφορά του «Rum Diary». Great!
Thursday, January 4, 2007
Στο συνάδελφό μας με αγάπη...
Αντί του: | Στ'αρχίδια μου! | Να γίνεται χρήση του: | Δε με απασχολεί το ζήτημα. |
Αντί του: | Γαμώ την τύχη μου! Κι άλλη στραβή! | Να γίνεται χρήση του: | Μου αρέσουν οι προκλήσεις. |
Αντί του: | Τι στο διάολο έχω να κάνω εγώ μ'αυτή την παπαριά! | Να γίνεται χρήση του: | Δεν είχα σχέση με το συγκεκριμένο εγχείρημα |
Αντί του: | Να πάει να γαμηθεί, ας το κάνει μόνος του ο καργιόλης! | Να γίνεται χρήση του: | Θα είναι δύσκολο να συντονίσουμε τις ενέργειες μας. |
Αντί του: | Ωραία! Και κερατάς και δαρμένος! | Να γίνεται χρήση του: | Ναι, σήμερα θα μπορέσω να δουλέψω μερικές ώρες παραπάνω. |
Αντί του: | Είναι εντελώς μαλάκας! | Να γίνεται χρήση του: | Δεν γνωρίζει ο συνάδελφος το συγκεκριμένο πρόβλημα. |
Αντί του: | ΕΕ! Εσύ! | Να γίνεται χρήση του: | Με συγχωρείτε. |
Αντί του: | ΕΕ! Εσύ! Ναι, εσύ ρε μαλάκα! | Να γίνεται χρήση του: | Με συγχωρείτε κύριε. |
Αντί του: | Δεν γαμιέσαι λέω γω! | Να γίνεται χρήση του: | Λυπάμαι δεν μπορώ να σε εξυπηρετήσω. |
Αντί του: | Τι? Πήρε προαγωγή? ¶ραγε πόσους απ'το ΔΣ έχει τσιμπουκώσει! | Να γίνεται χρήση του: | Επιτέλους αναγνωρίσθηκαν οι προσπάθειες της. |
Αντί του: | Τι τα έκανες τα κωλόχαρτα? | Να γίνεται χρήση του: | Μήπως θυμάσαι που τοποθέτησες τα έγγραφα. |
Αντί του: | Καλά ..σκατά έχεις στο μυαλό σου? | Να γίνεται χρήση του: | Νομίζω η πρόταση σου είναι ανεφάρμοστη. |
Αντί του: | Πάλι τα αρχίδια μου πήρε! | Να γίνεται χρήση του: | Το νέο αίτημα του για αύξηση απορρίφθηκε. |
Αντί του: | Θα ψοφήσεις και θα είσαι ακόμη κλητήρας! | Να γίνεται χρήση του: | Δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω εξέλιξη. |
Αντί του: | Καλά τόση ώρα γι'αυτή την μαλακία! | Να γίνεται χρήση του: | Το αποτέλεσμα είναι μάλλον φτωχό. |
Αντί του: | Καλώς τα'αρχίδια μας τα δυό! | Να γίνεται χρήση του: | Καλημέρα κύριε διευθυντά. |
Το νέο επάγγελμα του Michael Schumacher
Υ.Γ. Όπως δήλωσε ο εμβρόντητος Ουαλλός ταξιτζής στη Sun: "Εγώ οδηγώ ένα παλιό Cavalier, όχι jumbo jet. Αν πήγαινα όντως τόσο γρήγορα, μάλλον χαραμίζομαι. Θα έπρεπε να βρίσκομαι σε κάποιο μονοθέσιο της F1".