Thursday, April 12, 2007

Mykonos part 1: Σχολικοί εφιάλτες

Όπως σας υποσχέθηκα, το post Easter post μου (καλό ε;) αφορά στις εντυπώσεις μου από την εξωτική Μύκονο, εννιά χρόνια μετά την τελευταία μου επίσκεψη στο νησί. Όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς, τα εννιά χρόνια παραπανίσιας ωριμότητας με έστρεψαν στις κοινωνιολογικές και ανθρωπολογικές παρατηρήσεις. Όπως και να ‘χει πάντως, η Μύκονος είναι ένα πανέμορφο νησί, με ωραία μαγαζιά, εστιατόρια ανώτερα των προσδοκιών μου (όσον αφορά το value for money), εξαιρετικά μαγαζιά και ταλαντούχους barmen.
Αρχικά να σας προειδοποιήσω ότι η Μύκονος είναι ένα νησί ακατάλληλο γι’ αυτούς που αποφοίτησαν πριν την κατάργηση της σχολικής ποδιάς, αυτούς που φοίτησαν σε οικοτροφεία του εξωτερικού και για όσους έβγαλαν ιδιωτικά δημοτικά σχολεία (όπως η υπογράφουσα). Ο λόγος για τα τραυματικά κατάλοιπα της ομοιόμορφης σχολικής εμφάνισης και η σύνδεση της με την ομοιογένεια που επιβάλει το ενδυματολογικό πρωτόκολλο του νησιού.
Σε απλά ελληνικά, αν οι κυρίες δεν κρατούν συγκεκριμένα σχέδια τσάντας των οίκων Louis Vuitton, Burberry’s και Gucci, απειλούνται με εξοστρακισμό απ’ το νησί. Για να αποφύγουν λοιπόν τη διαπόμπευση, αναγκάζονται να κυκλοφορούν όλες με την ίδια τσάντα, συνδυασμένη με τη στολή του νησιού, ήτοι αθλητική σινιέ φόρμα και την Άρτα με τα Γιάννενα. Μιλάμε για την ΑΠΟΛΥΤΗ ομοιομορφία.

2 comments:

CitizenMac said...

Όχι τίποτα άλλο, αλλά αν δεν είσαι και συνηθισμένος χάνεις και το ταίρι σου μέσα στον όχλο. Στο στρατό μας πήρε μήνες μέχρι να αρχίσουμε να ξεχωρίζουμε φάτσες μέσα σε τόσο χακί.

ginger said...

Μπα, το χειρότερο είναι αν σου κλέψουν τη τσάντα και να πρέπει να κυνηγήσεις τον τσαντάκια στο πλήθος.
Η αλήθεια είναι οτι πίσω από αυτήν την εμμονή με την επώνυμη τσάντα βρίσκεται ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός μηχανισμός marketing. Μέσα σε ένα χρόνο, οι οίκοι μόδας έπεισαν όλες τις γυναίκες του κόσμου -μέσω των fashion editorials- οτι ο μόνος τρόπος να ξεχωρίσουν είναι το κάθε λογής καρώ print. Και είναι πραγματικά αξιολύπητο το πως, στην προσπάθεια τους να ξεχωρίσουν, οι γυναίκες κατέληξαν να μοιάζουν τόσο πολύ η μία στην άλλη.