Friday, October 12, 2007

Η κουταμάρα στην εξουσία

Την έκπληξή του για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Αλ Γκορ εξέφρασε ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους.

Το γεγονός ότι ο Αλ Γκορ τιμήθηκε με διεθνές βραβείο για την ειρήνη «προκάλεσε κάποια έκπληξη στον πρόεδρο της Τσεχίας, επειδή οι δεσμοί του Γκορ ανάμεσα στις δραστηριότητές του και τη διεθνή ειρήνη δεν διαχωρίζονται και επιπλέον δεν είναι πολύ σαφείς», αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τσέχου προέδρου.

«Το γεγονός ότι ο Αλ Γκορ διατυπώνει αμφιβολίες για τα θεμέλια του σημερινού πολιτισμού δεν συνεισφέρει πολύ στην υπόθεση της Ειρήνης», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία υπογράφεται από τον Πετρ Χάτζεκ, εκπρόσωπο του Τσέχου προέδρου.

Σημειώνεται ότι ο Βάτσλαβ Κλάους εδώ και αρκετούς μήνες έχει αποδυθεί σε προσωπική εκστρατεία εναντίον της «υστερίας» γύρω από την υπερθέρμανση του πλανήτη μας.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας, οικονομολόγος, δημοσίευσε προσφάτως το βιβλίο: «Για έναν μπλε πλανήτη, όχι πράσινο» που θεωρήθηκε η «απάντση» στο ντοκιμαντέρ του Γκορ «Η ενοχλητική αλήθεια».

Στο βιβλίο αυτό, οι ακτιβιστές της οικολογίας κατηγορούνται ότι επιδιώκουν να «περιοριστεί η ελευθερία της σκέψης και της απόφασης», ενώ οι μέθοδοι που ακολουθούν συγκρίνονται με αυτές των κομμουνιστών...

Ο πρόεδρος Κλάους ενώπιον της φετινής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ διατύπωσε αμφιβολίες για την υπερθέρμανση του πλανήτη εν μέσω όμως διαμαρτυριών πολλών παρισταμένων. Κατά τον τσέχο πρόεδρο, από την Ιστορία προκύπτει πως είμαστε μάρτυρες μιας «ελάχιστης» αύξησης θερμοκρασιών σε παγκόσμιο επίπεδο, «αμελητέας όσον αφορά τις επιπτώσεις στον Άνθρωπο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

3 comments:

agg said...

Και πού να δείτε τι πλάκα έχει να γίνει όταν βραβευθεί και ο Μπιλ Κλίντον. Διότι, έχει συστήσει ίδρυμα με στόχο την καταπολέμηση του AIDS στην Αφρική. Εντάξει μωρέ... έσπερνε και κάτι βόμβες στη Γιουγκοσλαβία κάποτε, αλλά αυτό είναι παλιό δε μετράει!

agg said...

Επίσης ο Τσέχος πρέπει να πίνει πολλή μπύρα...δεν ξέρω μήπως κυκλοφορεί κι αυτός με τίποτα γιαταγάνια στα τραμ της Πράγας...

Το ότι είναι 12 Οκτωβρίου και φοράμε καλοκαιρινά έχει ελάχιστη σημασία.

CitizenMac said...

Χα, ο "μπλε" πλανήτης πώς ακριβώς ορίζεται κατά τον Τσέχο ηγέτη; Μήπως έχει τίποτα καράβια (σαν hobby, καταλαβαίνετε) και θέλει πιο πολλή επιφάνεια του πλανήτη καλυμμένη από θάλασσα;

Έχει πολλή πλάκα ο στρουθοκαμηλισμός όταν συνδυάζεται με την υποκρισία που μόνο άνθρωποι σαν αυτόν μπορούν να επιδείξουν.

Καλά, όχι ότι κι ο Gore ξαφνικά ανακηρύχθηκε ο νέος πολιούχος της ανθρωπότητας (αν και μπορεί ο ίδιος να το πιστεύει), αλλά τουλάχιστον έφερε ένα awareness πάνω σε ένα σύνθετο ζήτημα στο ευρύ κοινό, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αρνηθούμε. Το αν το Nobel Ειρήνης μπορέσει να τον οδηγήσει και κατά Λευκό Οίκο μεριά, είναι κάτι που θα δούμε στο εγγύς μέλλον φαντάζομαι.

Πάντως εντάξει, εδώ είχε πάρει Nobel Ειρήνης ο Henry Kissinger, στον Gore θα κωλώσουμε;