Sunday, July 8, 2007

Σινεμά ειδικών χρήσεων

Διάβασα κάπου ένα σχόλιο για τα θερινά σινεμά που "αναστενάζουν". Θυμήθηκα και μια παλιά γελοία πρόταση κάποιων θερινατζήδων, που ζητούσαν υποχρεωτικό "λουκέτο" στα μούλτιπλεξ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η αλήθεια για τα θερινά είναι απλή: Είναι κινηματογράφοι γι' αυτούς που δεν τους αρέσει ο κινηματογράφος. Γι' αυτό και οι φανατικοί τους, όταν τους ρωτήσεις γιατί τα προτιμούν, μιλάνε για τον ουρανό με τ' άστρα, το αγιόκλημα, τη λαϊκή παράδοση, τα τσιγάρα που μπορούν να κάνουν.

Αυτό το οποίο δεν λένε είναι πως είναι αδύνατο να ευχαριστηθείς μια ταινία. Η "οθόνη" είναι ένας βαμμένος τοίχος με αποτέλεσμα να είναι ορατά πολλά ψεγάδια. Αν πας μάλιστα στην πρώτη παράσταση, ξέρεις ότι δεν θα δεις τα πρώτα 20 λεπτά της ταινίας, αφού μέχρι τις 9.30 είναι ακόμα μέρα. Ο ήχος θυμίζει τρανζιστοράκι, αφού είναι πάντοτε χαμηλός για να μην ενοχλεί τους γειτόνους. Και τα καθίσματα είναι γκουαντάναμο για κώλους.

Ο έλληνας θεατής έχει ανεβάσει πια τις απαιτήσεις του από μια αίθουσα. Ακόμη και στο σπίτι του, ο συνδυασμός τηλεόρασης 16:9, ήχου Dolby και DVD προσφέρει ποιότητα ήχου και εικόνας που πριν από δέκα χρόνια έβρισκες μόνο σε μια χούφτα κινηματογράφους.

Τα θερινά σινεμά είναι για ειδικές χρήσεις. Είναι χώροι για ρομάντζο, τόποι νοσταλγίας. Η ταινία είναι η αφορμή της επίσκεψης και όχι η αιτία.

Έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε και όχι ως ανταγωνιστές των Village και των Odeon. Εάν οι αιθουσάρχες και οι διανομείς επιμένουν να τους αναθέτουν αυτό το ρόλο, βλέπω οι αναστεναγμοί να γίνονται ρόγχοι.

8 comments:

agg said...

Ρε Νικολάκη, τι σε έπιασε και τα έβαλες με τα θερινά σινεμά; Εντάξει, δεχόμαστε ότι δεν σου αρέσουν και σε αυτήν την περίπτωση η λύση είναι μία: να μην πηγαίνεις. Αλλά εσύ σχεδόν εύχεσαι να κλείσουν. Μήπως σου τα σκάει η Βίλατζ και δεν μας το έχεις πει;

Μια ταινία έχει πολλά περισσότερα πράγματα να δώσει από τον τέλειο ήχο, το Dolby Surround και τα εφέ «μαγκιάς-κλανιάς» τύπου Die Hard.

Μάλλον σου έχει προκαλέσει ψυχικό τραύμα η παιδική σου γειτνίαση με θερινό κιν/φο...

CitizenMac said...

Δεν ξέρω, εγώ συμφωνώ λίγο-πολύ με το Νίκο. Η κινηματογραφική εμπειρία έχει αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και το ίδιο και οι απαιτήσεις του θεατή που πηγαίνει σινεμά για την ολοκληρωμένη εμπειρία, και όχι για να βγάλει την υποχρέωση να δει την ταινία και μετά να "βγει έξω" (καθ' ό,τι το σινεμά δεν θεωρείται έξοδος στην Ελλάδα, ως γνωστόν).

Τα θερινά σινεμά, ακριβώς επειδή δεν προσφέρουν την immersive εμπειρία της ταινίας, οφείλουν να λειτουργούν αλλιώς - να έχουν προσεγμένο και καλόγουστο χώρο και ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Στο θερινό δεν πας για να δεις ταινία, πας για την εμπειρία του θερινού, για τον ανοιχτό χώρο, για το ενδεχόμενο αεράκι (όπου υπάρχει), για την ατμόσφαιρα. Θα πας με το ταίρι σου αγκαζέ, θα πας με την παρέα σου και θα πίνετε βλέποντας, και όλα τα σχετικά.

Μη φτάσω και στο σημείο να πω ότι ταινίες τύπου blockbuster και εμπορικές ταινίες δεν έχουν θέση στα θερινά. Τα θερινά σε έναν ιδανικό κόσμο για μένα θα έδειχναν ανεξάρτητες ταινίες και ταινίες από το '60 και πίσω, αν ήταν και ασπρόμαυρες τόσο καλύτερα. Αλλά αυτό σε έναν ιδανικό κόσμο, όπου το θερινό δε θα πάλευε για επιβίωση.

Γενικά, επειδή τα θερινά είναι τόσο ευχάριστη ιδιαιτερότητα, πρέπει να καλλιεργηθούν. Πρέπει να επιδοτηθούν, πρέπει να βελτιωθούν ως χώροι, πρέπει να τονιστεί η διαφορετικότητά τους. Το να ζητάς να κλείσει το multiplex το καλοκαίρι και να έρθει ο θεατής σ' εσένα να δει το Transformers π.χ. είναι βλακεία πρώτου μεγέθους. Και ελληνιά απίστευτη, φυσικά, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

agg said...

Ακριβώς Μακ. Τα Blockbuster ΔΕΝ έχουν θέση στα θερινά σινεμά. Αλλά σινεμά ΔΕΝ είναι μόνο τα blockbuster. Τα blockbuster είναι ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ σινεμά που δεν συγκινεί όλο τον κόσμο και συνεπώς δεν μπορεί να καταδικάσει σε θάνατο τα ταπεινά σινεμαδάκια.

Επίσης η τεχνολογία δεν είναι το φόρτε μου, επομένως η «ολοκληρωμένη - α λά mulitplex - εμπειρία της ταινίας» είναι το υπερ-έσχατο πράγμα που με απασχολεί όταν πάω να δω μια ταινία. Απαιτήσεις έχω από το σκηνοθέτη, το σεναριογράφο και τους ηθοποιούς, όχι από το ηχοσύστημα της αίθουσας.

Και ναι, όντως σε έναν ιδανικό κόσμο τα θερινά θα έπαιζαν αυτές τις ταινίες που βάζει το κανάλι της Βουλής στις 4 τα ξημερώματα και πρέπει να πάρεις αμφεταμίνες για να τις δεις. Αλλά πού τέτοια τύχη...

Unknown said...

Με την ίδια λογική, ένα τραγούδι είτε το ακούς από τρανζιστοράκι, παιγμένο σε φυσαρμονικά, είτε σε καλό ηχοσύστημα, με παραγωγή Φιλ Σπέκτορ, είναι το ένα και το αυτό.

Προφανώς δεν είναι έτσι.

Κατά τα άλλα, το ίδιο ακριβώς λέμε. Για σινεμά ειδικών χρήσεων γράφω.

agg said...

Ναι, αλλά λέγοντας «Η αλήθεια για τα θερινά είναι απλή: Είναι κινηματογράφοι γι' αυτούς που δεν τους αρέσει ο κινηματογράφος», τα βάζεις όλα στο ίδιο σακί.

Alexander the quite good said...

Συμφωνώ εν μέρη με τη V. Αυτή η αττάκα σου ήταν ταυτόχρονα πολύ άστοχη (γιατί δεν ισχύει) αλλά και εύστοχη (γιατί απλά μου άρεσε ο τρόπος που τη δικαιολογείς. Κατά τα άλλα συμφωνώ με το υπόλοιπο κείμενο.

ginger said...

Η αλήθεια είναι οτι η επετειακή έκδοση του περιοδικου Monocle για την ποιότητα ζωής στις μητροπόλεις ανέφερε τα θερινά σινεμά της Αθήνας ως ένα από τα καλύτερα δείγματα urban living.
εντούτοις, συμφωνώ με τους Ν.Α και Mac όσον αφορά τις περιορισμένες δυνατότητες τους. δεν είναι τυχαίο άλλωστε το οτι η "αναβίωση" τους συνέπεσε με την κατά ρυπάς επανέκδοση παλιών ταινιών -τα ωραία καλοκαίρια που η Αθήνα ανακάλυπτε τον Μπέργκμαν και τον Χιτσκοκ. τώρα που όλες οι ασπρόμαυρες ταινίες ξεπουλήθηκαν από τις εφημερίδες, τα θερινά σινεμά τα βρήκαν σκούρα. ειδικά αυτά που δεν φρόντισαν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους και εφάρμοσαν το γνωστό ελληνικό "τώρα που είμαστε στα πάνω μας, θα βγάλουμε τα σπασμένα της χρονιάς" -μιλάω γι' αυτά με τις απαράδεκτες καρέκλες και τον κοιμισμένο παππούλη να ρυθμίζει τον προβολέα.
Τώρα, το γιατί η παρακολούθηση μιας ταινίας πρέπει να συνιστά "θρησκευτική" εμπειρία, η οποία δικαιολογεί σπαρτιάτικες στερήσεις προκειμένου να αφοσιώθεις μόνο στην ταινία, είναι κάτι που δεν το κατάλαβα ποτέ. Είναι απόψεις που διατύπωναν κάποιοι ανεγκέφαλοι ως αντεπιχειρήματα για τη Village Gold -λες και δεν μπορείς να πίνεις, να τρως, να πρακολουθείς και να σκέφτεσαι ταυτόχρονα. είναι οι σινεφιλ ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι? δε νομίζω.
όσο για τα blockbuster...να τα βλέπαμε κιόλας, καλά θα ήταν!Άκόμα κι αν μένουν ανοιχτά, τα multiplex ακόμα δεν τολμούν να ρίξουν τα δυνατά χαρτιά τους το καλοκαίρι. έτσι, δεν θα δούμε τον Harry Potter μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά θα περιμένουμε μέχρι το φθινόπωρο.
Υ.Γ.: Δηλαδή ρε agg sorry, είσαι η κοπέλα αυτού που παίρνει κάθε μήνα συνέντευξη απ' τον Αντωνόπολουλο και ρωτάς τον Nick αν του τα σκάει η Village :-)

agg said...

Βασικά είμαι η κοπέλα που αδιαφορεί παγερά για την προηγμένη τεχνολογία...Όσο για τον Αντωνόπουλο, δυστυχώς περιορίζεται στις συνεντεύξεις...Αν αρχίσει να πέφτει και κανα φράγκουλο, τότε χμμμ, θα το σκεφτώ και μπορεί να αλλάξω γνώμη...μέχρι τότε λέω να πάω στο θερινό της γειτονιάς να ξαναδώ το Casino Royale...